Így lehet szebb és egészségesebb a növényed a lakásban: mutatjuk a trükköt

Az ehető növényeknek megfelelő tápanyagokra van szükségük az egészséges fejlődéshez. Erről muszáj gondoskodnunk a beltérben nevelt zöldségeknél és gyümölcsöknél is. Mutatjuk, melyek azok a tápelemek, amelyeket olykor-olykor bizony nem árt pótolnunk.

Azoknak a növényeknek, amelyeket megeszünk, muszáj elegendő tápanyagban részesülniük ahhoz, hogy fogyasztásra alkalmasak legyenek - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű nitrogén, kálium és foszfor biztosítása. Ezek az elemen a növény különböző részei számára fontosak: a nitrogén a lombozat, a kálium a virág és a termés, a foszfor pedig a gyökerek egészségének megtartásához elengedhetetlen. A legtöbb virágföldben kiegyensúlyozott arányban találhatók ezek a tápanyagok és még további mikroelemek, míg más virágföldek célzottan leveles növényekhez vagy gyümölcstermőkhöz igazítva több nitrogént vagy káliumot tartalmaznak. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Arra mindig vigyázzunk, hogy nehogy túladaoljuk a tápanyagokat, mert ezzel több kár okozunk, mint ha alultáplálnánk őket. Kövessük a műtrágya csomagolásán leírt használati utasítást. Sok folyékony és por formájú műtrágyát hígítva kell használni. Olvassuk el figyelmesen a használati utasítást, és semmiképp se adagoljunk többet a kelleténél. 

Használhatunk lassan felszívódó műtrágyákat is. A több hónapon át tápanyagot szolgáltató granulátumokat már ültetéskor hozzáadhatjuk a földhöz. Minden létfontosságú tápanyagot tartalmaznak, amelyekre a növénynek szüksége lehet. Használhatjuk gyümölcsfákhoz vagy olyan növényekhez, amelyek több évig egy cserépben vannak. A kifejlett növények földjének felső rétegét minden tavasszal távolítsuk el, és lassú felszívódású műtrágyával kevert virágfölddel helyettesítsük. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Sokkal hasznosabb a fűnyesedék, mint gondolnád.
Ne hagyd, hogy a kukában végezze a levágott fű: mutatjuk, mihez kezdj vele


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu