Szabadulj meg a kerti gyomoktól: íme 7 módszer, amivel végleg kiirthatod őket

A gyomok szinte minden kertész életét megnehezítik, és bizony nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Kinőnek az ágyásokban, az összefüggő gyepben, a dísznövények és zöldségek mellett, ráadásul gyakran úgy tűnhet, soha véget nem érő harcot kell vívni ellenük. Sokan próbálkoznak különböző vegyszeres módszerekkel kiirtani őket, vannak azonban olyan házi praktikák, amelyek valóban működnek, és megéri kipróbálni őket.

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna biztonságos megoldás arra, hogy kiirtsuk a gyomokat a járdák és terasz felületek mentén elhelyezkedő repedésekből, hiszen így a környezetet sem mérgezzük - írja a kerteszkedek.hu. Egyszerűen megszórjuk néhány marékkal a járdát, és rövid időn belül el is tűnik a gyom.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

2. Só

Forraljunk fel két rész vizet egy rész sóval, majd az elegyet közvetlenül öntsük a gyomokra. Megszórhatjuk közvetlenül is sóval a gyomokat a járdán, ilyenkor spricceljünk egy kis vizet a tetejére, és várjuk meg, hogy hasson.

3. Alkohol

Az alkohol vízelvonó hatással rendelkezik, ez a dehidratáció pedig remekül működik a gyomok kiirtásakor is. Fél deciliter vodka, két csésze víz és kevés mosogatószer keverékét öntsük egy spray palackba, és alkalmazzuk a keveréket közvetlenül a leveleken. 

4. Illóolajak

Keverjünk össze egy csésze sót, egy liter ecetet és egy kis mosogatószert pár csepp citrusolajjal. Rázzuk össze, és spricceljük a gyomos területekre. 

5. Kukoricaliszt

A kukoricaliszt megnehezíti a gyommagvak reprodukcióját, és habár nem fogja megölni a gyomokat, de jó megelőző intézkedés lehet. Így alkalmazzuk közvetlenül a friss gyepen. 

6. Gyep

Különös módon az egyik legjobb módja, hogy a gyomokat sakkban tartsuk az, ha a gyepet rendszeresen gondozzuk. A vastag egészséges fű ugyanis blokkolja a gyomok terjedését.

7. Kézi gyomlálás

Habár ez az a módszer, amit mindenki ismer, és valószínűleg a legjobban utál is, mégis talán ez az egyik leghatékonyabb. Valóban nem kellemes, de hatásos. Gazolás után azonban ne feledkezzünk meg az üres részek füvesítéséről. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hagyd a káros vegyszereket, készíts olcsó, házi irtószert.
Pusztul a veteményes? Íme néhány filléres, házi trükk a kártevők ellen

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől