Tippek a gyep leggonoszabb kártevője ellen: így tartsd távol a vakondot!

Nincs olyan kiskert, amelyben ne jelenne meg minden évben a vakond, amely szinte mindig komoly károkat hagy maga után. Számtalan legenda és tipp él a köztudatban arról, hogyan lehet tőle megszabadulni, sajnos azonban ezek közül nem mind hatásos. Összegyűjtöttünk néhány valóban hasznos és biztos sikerrel kecsegtető módszert, amivel kiűzhető a betolakodó a kertetekből.

Mindenki tudja, hogy a vakond védett állat, ezért mindenképp olyan módszerrel kell elűznünk őt a kertünkből, amellyel a testi épségét nem veszélyeztetjük. A vakond a föld alatt ás alagutakat, amelynek eredményeként vakondtúrások keletkeznek, ami nem szép látvány, a talaj ugyanis ilyenkor a gyep felszínére kerül. Ez megnehezíti a fűnyírást, és a csupasz földterület a gyomok csírázásához is kiváló lehetőséget biztosít. 

Az egyik leghatékonyabb módszer a vakond távoltartására a vakondháló alkalmazása, amelyet azonban csak a füvesítés előtt tudunk alkalmazni. A fű elültetése előtt a tervezettnél pár centiméterrel mélyebben ássuk ki a földet, majd erre helyezzük rá a vakondhálót. Miután ezt megtettük, a kiásott földdel fedjük be a hálót, majd így ültessük el a füvet. A vakondháló tehát biztosan megakadályozza majd, hogy feltúrja a földet a vakond, az állatot azonban nem veszélyezteti.

A másik módszer, amikor a vakond által ásott alagutakban vakondcsapdákat helyezünk el. Ennek a lényege, hogy egy olyan elektromos dobozt ásunk be a földbe, amely impulzusokat bocsájt ki magából. Ezeket csak a vakond hallja, számára azonban taszító, így biztosan távolt tartja majd őket. Minden doboznál meg van határozva, hogy hány négyzetméteren hatékony, így mindig olyat válasszunk, amely a kertünk méretéhez megfelelő. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy ehhez az opcióhoz elektromos áramot kell biztosítanunk, így csak abban az esetben válaszuk az elektromos dobozt, ha ez megoldott a kertünkben.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Összegyűjtöttük, mi mindenre használható az olívaolaj a kertben.
Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható az olívaolaj a kertben