2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

100 milliárdos kárt tett a kukoricában a brutális aszály

Akár 100 milliárd forinttal is csökkenthette a kukoricatermelők idei bevételeit a nyári hőség és aszály. Az eddigi betakarítási eredmények szerint a termés több mint 2 millió tonnával lehet kevesebb a tavalyinál. A veszteségek jelentősen visszafoghatják a mezőgazdaság idei kibocsátását és GDP-hozzájárulását is.
 
 

Súlyos bevételkiesést okoz a nyári aszály és hőség a kukoricatermelőknél 2017-ben. Biztos, hogy az idei termésmennyiség jelentősen csökken tavalyhoz képest. A KSH szerint a gazdálkodók az elmúlt évben összesen 8,73 millió tonna kukoricát takarítottak be 8,63 tonnás hektáronkénti hozamok mellett. Az eddigi idei aratási eredmények ugyanakkor – közölte a közelmúltban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára – 6,3 tonna körül alakulnak, és a tárca most 6,0-6,5 tonnás országos termésátlaggal számol.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Ebből kiindulva az ez évi össztermés – egymillió hektárt némileg meghaladó területet figyelembe véve - 6,0-6,5 millió tonna lehet. Ez azt is jelenti, hogy akár 2,0-2,5 millió tonnával kevesebb kukorica teremhet 2016-hoz képest, és ez 20-30 százalékos visszaesést eredményezhet.

Az agrártárca adatai szerint a tonnánkénti felvásárlási átlagát tavaly 38,5 ezer forint volt, most pedig 43 ezer forint körül mozog. Így mind változatlan, mind folyóáron számolva az aszály és hőség miatti veszteségek megközelíthetik, illetve meghaladhatják a 100 milliárd forintot is.

A terméskiesés jelentősen csökkentheti a mezőgazdaság idei kibocsátását, illetve GDP-hozzájárulását is. Ennek kapcsán ismét kiújulhat az ágazati vita arról, hogy az agrárium teljesítményét mennyire határozzák meg a technológiai eljárások és az időjárási körülmények. Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a kukoricatermelés mennyiségét és eredményességét döntően az időjárás szabja meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu