Lesz-e elegendő vetőmag és műtrágya a vírushelyzetben? - Vallottak a szakemberek

Lesz-e elegendő vetőmag és műtrágya a vírushelyzetben? - Vallottak a szakemberek

agrarszektor.hu
Komoly aggodalmak merültek fel az idén azzal kapcsolatban, hogy a vetőmag- és a műtrágya-forgalmazó vállalatok a koronavírus-járvány közepette is el tudják-e látni megfelelő termékekkel a gazdálkodókat. A tapasztalatok azt igazolták, hogy a társaságok alkalmazkodtak a helyzethez, de kérdés, hogy a tartós vírusválságnak a továbbiakban lehetnek-e kereskedelmet és értékesítést nehezítő hatásai. Az Agrárszektor 2020 konferencián többek között arra keresték a választ a szakemberek, hogy milyen műtrágya- és vetőmagkínálat jellemezheti a hazai piacot, lehetnek-e jelentős árváltozások, illetve mely tényezők határozzák meg az iparági termékfejlesztéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy mondatban összefoglava az ez évi tapasztalatokat azt lehet mondani, hogy idén nem lehetett, illetve nem szabadott rutinból cselekedni, aki mégis így tett, az bizony könnyen mellé foghatott - kezdte előadását az Agrárszektor 2020 KonferenciánBene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. Hozzátette, nem foghatott viszont mellé az a gazda, aki idén a szójatermesztés mellett döntött, zsinórban ez ugyanis a harmadik év, amikor is ez a növény komoly pénzt tesz a termelők zsebébe. A cégvezető számokkal szemléltette, miért is van sokkal több pénz a szójában, mint azt sokan hinnék: hektáronként 170-300 ezer forintos költséggel (átlagosan 240 ezer forint) számolva idén 115-140 ezer forint közötti tonnánkénti áron lehetett értékesíteni a szóját (előbbi a betakarítás előtti, utóbbi a most év végére kialakult ár alapszója esetén). Kitért arra, hogy a szója árazása esetén az egyik legfontosabb a beltartalom, azon belülis a profat tartalom, ami a fehérje és az olajtartalom összegét jelenti százalékos mértékben. Ez az a paraméter, amit ha teljesíteni tud a termelő (51 százalék), akkor idén több, mint 10 ezer forint felárat tud még az értékesítési áron felül elérni - hangsúlyozta Bene Zoltán. Kiemelte, szűkített költséggel számolva, mindezek azt jelentik, hogy 240 ezer forint hektáronkénti költséggel, illetve az idei hektáronkénti 2,7 tonnás átlagterméssel 350 ezer forint hektáronkénti hasznot tudtak realizálni a szójatermelők. Nem szabad ugyanakkor amellett sem elmenni, hogy a szója egy nagyon támogatott növény, ráadásul a termeléshez kötött támogatás megszerzéséhez mindössze arra van szükség, hogy fémzárolt vetőmagot vásároljon a termelő, legalább egy tonna termést tudjon produkálni, és vezessen gazdálkodási naplót. Ha mindez megvan, akkor 2020-ban akár 75 ezer forint hektáronkénti támogatást is kaphat a termelő. 

Bene Zoltán

Bene Zoltán arról is beszélt, hogy a szója esetében ellátási problémákkal kalkulálnak a következő időszak tekintetében, azt azonban még korai megmondani, hogy ez ágazati szinten lesz jellemző, vagy csak a keresett fajtákra fog korlátozódni. Hozzátette, érdemes a gazdáknak letenniük a voksot a kedvenc fajták mellett, a jövedelmező szójatermesztés alapja ugyanis a megfelelő fajtaválasztás, illetve a vetőmag ideális minősége. A szakember kitért arra is, hogy a szója magas árának oka a kínai keresletnövekedés, és az időjárás miatt kialakult vontatott betakarítás, ez a két tényező eredményezte azt, hogy az árak az egekbe emelkedtek. 

Globálisan a COVID-19 a mezőgazdasági szektort érintette a legkevésbé, és ha a szektort befolyásoló tényezőket nézzük, akkor ez befolyásolja legkevésbé a termelékenységi képességeket - hangsúlyozta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. Elmondta, műtrágyafronton idén januárban elérték az árak a mélypontot, ezt követően azonban elindultak felfelé. Kiemelte, idén nem érdemes a gazdáknak sokáig halogatniuk a műtrágyavásárlást, tavaszig ugyanis biztosan nem lesznek olyan árbeszakadások, mint amilyeneket eddig tapasztalni lehetett. Egy biztos, a piac ki tudja majd szolgálni a termelők igényeit, fontos azonban, hogy ne utolsó pillanatban vásárolják meg a gazdák a teljes mennyiséget, az induló adag mindenképpen legyen ott a raktárban - figyelmeztetett Balássy Ákos. 

Wágner József, Balássy Ákos, Bene Zoltán (balról jobbra)

Tavasszal voltak kisebb problémák, de ezeket sikerült orvosolni, így mindenki hozzájutott a vetőmaghoz, és habár a koronavírus-járvány szempontjából problémamentes volt a vetőmag-előállító év, az évjárat és az időjárás miatt komoly küzdelmet kellett folytatniuk a termelőknek, ez pedig kihat a mostani őszi, illetve a következő tavaszi szezonra is - tájékoztatott Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A tavaszi szárazság megviselte a növényállományokat, és az ezt követő csapadékos időjárás sem segített a vetőmag-szaporításokon, így a vetőmag-előállításban közepes évet zártak a gazdák. Magyarország Európa második legnagyobb hibridkukorica-vetőmag termelője, és bár idén kicsit kitolódott a szezon, van elegendő vetőmag hazánkban a gazdáknak, ugyanakkor mivel az idei jó termés miatt felfokozódott a vásárlási igény, fel kell készülni arra, hogy a kurrens fajtákból nem minden igényt lehet majd kielégíteni.

Azt szoktuk mondani, hogy időben vásárolja meg a vetőmagot a gazda, de most inkább a türelem a fontos, mert a fajtatulajdonosok még nem biztos, hogy kielégítő választ tudnak adni az igényekre, hiszen sok információra várnak még. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a hazai termesztésű fajták ki tudják elégíteni a magyar gazdák igényet mind termésátlagok, mind minőség tekintetében

 - közölte Polgár Gábor. A szakember kitért arra is, hogy tavasszal enyhe áremelkedést lehetett tapasztalni a piacon, ez azonban nem a vírushelyzet miatt volt. Az utóbbi évek gazdasági hatásai, a munkaerő-költség emelkedése, valamint a vetőmag-előállítás költségeinek növekedése sokkal nagyobb hatással vannak az árakra, mint ahogy az is, hogy a cégek egyre kisebb átmenő készletekkel dolgoznak. Polgár Gábor szerint a vetőmag-előállító területek stagnálása vagy csökkenése jelent most igazán nagy veszélyt. 

Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója összegezve a beszélgetést elmondta, idén valóban megéltünk aszályos, csapadékos időszakot is, és ezeknek nyilván minden termelő érezte a hatását, de látszik, hogy kukorica vetőmagból az a mennyiség, amire szükség van az országban, az rendelkezésre áll. Ami nagyon fontos a szakember szerint, a megfelelő fajtaválasztás a gazdák részéről, illetve az, hogy időben szerezzék be a szükséges mennyiségű vetőmagot, illetve műtrágyát.

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?