2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Növény

Felemás érzéseket kelt, hogy nem tiltották be a vitákat kavaró vegyszert

Eltérő álláspontok fogalmazódnak meg szakmai körökben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a közelmúltban öt évvel meghosszabbította a glifozát nevű, hatalmas vitákat kiváltó növényvédőszer-hatóanyag felhasználási engedélyét. Egyes vélemények szerint szakmai helyett politikai döntés született, míg mások úgy vélik, az engedélyt a maximális 15 évvel kellett volna meghosszabbítani.
 
 

A Dow AgroSciences portfóliójában már három éve nem található glifozát hatóanyag-tartalmú növényvédő szer – mondta az agrárszektor.hu-nak Sándorfy András, a cég marketing vezetője. Környezetbarát termékeket forgalmaznak, és inkább az innovációt helyezik előtérbe. A szakember szerint elfogadják a glifozát uniós engedélyének öt évre szóló meghosszabbítását, de azzal nem tud egyetérteni, hogy alapvetően politikai döntés született, és nem szakmai – tette hozzá.

A Monsanto fontosnak tartja a glifozát engedélyének meghosszabbítását - közölte Czepó Mihály, a Monsanto Hungária Kft. közép- és kelet-európai fejlesztési vezetője. A cég szerint azonban nem kedvező, hogy csak öt évre újították meg a hatóanyag engedélyét a lehető leghosszabb, 15 éves időtartam helyett. A hatóanyag ugyanis minden feltételnek megfelelt, így az Európai Bizottságnak nem az ötéves megújítást kellett volna előterjesztenie - hangsúlyozta Czepó Mihály..

November 27-én döntött úgy az Európai Unió, hogy öt évre meghosszabbítja a glifozát növényvédőszer-hatóanyag engedélyét, miután sikerült elérni az uniós tagállamok minősített többségét az ügyben. A hosszabbítást Magyarország is támogatta.

A WHO rákkutatási ügynöksége viszont korábban a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolta a glifozátot, amellyel hatalmas vitát váltott ki az Európai Unióban. Ezzel szemben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) azt állapította meg, hogy a glifozát nem jelent veszélyt az emberi egészségre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu