2022. január 27. csütörtök Angelika

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.12.09. csütörtök

Keleten is megnövekszik a felhőzet, így általában borult lesz az ég, csak estétől nyugaton lehet némi szakadozás - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2021.12.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2021.12.09.) napon.
 
 

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2021.12.09.) napon.

2021.12.09. csütörtök: Keleten is megnövekszik a felhőzet, így általában borult lesz az ég, csak estétől nyugaton lehet némi szakadozás. Sokfelé, de a keleti megyékben csak estétől várható csapadék. A Dunántúl északnyugati részein tartós, kiadós havazásra, kissé délebbre vegyes halmazállapotú csapadékra, míg a délkeleti, keleti részeken döntően esőre kell számítani. Reggel, kora délelőtt többfelé átmeneti jelleggel ónos eső is eshet. Napközben a Dunántúlon egyre többfelé vált át a halmazállapot havas esőre, majd hóra, így estére a Dunántúl nagyobb része fehéredhet ki, a nyugati megyékben vastag hóréteg is kialakulhat. A Dunántúlon az északi, másutt a keleties szelet kísérhetik élénk, olykor erős széllökések. Délutántól a Tiszántúlon délire fordul a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 és +8 fok között alakul, az Alpokalján lesz a hidegebb.
Késő estére -2 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölé érkező mediterrán ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás.
Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2021.12.10. péntek: Nyugat felől tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Általában kisüt néhány órára a nap, de főleg a Tiszántúlon maradhatnak erősen felhős területek is. A reggeli ködfoltok megszűnnek. Napközben a nyugati és a középső országrészben már nem valószínű számottevő csapadék. Inkább a Tiszántúlon lehet még szórványosan kisebb eső, havas eső, havazás. A nyugati, majd déli szél néhol időnként megélénkül. Hajnalban általában -6 és +3 fok között alakul a hőmérséklet, a kevésbé felhős nyugati körzetekben azonban -7, -10 fokot is mérhetnek. Kora délután -1, +6 fok valószínű.

Friss híreink:

Aggasztó, ami a gabonaárakkal történik: eluralkodott a bizonytalanság az ágazatban
Elképesztő drágulást lehetett tapasztalni egész évben a piacokon, az áremelkedés a gabonát is nagyban sújtotta. Olyannyira, hogy Magyarországon az egy évvel korábbinál 46 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 91 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október utolsó hetében. Azóta viszont már 100 ezer forint felett jár az áruk. A takarmánykukoricát is mintegy 58 százalékkal magasabb, 90,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták október negyedik hetében. A jövő pedig bizonytalan, számtalan tényező befolyásolja az árakat, így megjósolni is nehéz, hogy mi várható az ágazatban 2022-ben.

Durva, ami a magyar gabonapiacon történik: már ennyibe kerül a búza és a kukorica
Magyarországon az egy évvel korábbinál 65 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 100,3 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával november utolsó hetében. A takarmánykukoricát 59 százalékkal magasabb, 89,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták november negyedik hetében.

Tragikus a helyzet a magyar sertéságazatban: rengeteg gazda végleg feladta a harcot
Nyakunkon a karácsony, ezáltal a nagy ünnepi vásárlás és készülődés is hamarosan elkezdődik. Az év ezen időszakában mondhatni, hogy teljesen megváltoznak a fogyasztási és a vásárlási szokásaink. Ilyenkor az ikonikus karácsonyi ételek is a magyar családok asztalára kerülnek, az év többi hónapjához képest például sokkal több halat eszünk és többet sütünk. Bár először talán a halból, pulykából és kacsából készült ételek jutnak eszünkbe, ám nem szabad elfelejtünk az elmaradhatatlan töltött káposztát sem – ami köztudottan sertéshúsból készül. A sertéságazat azonban rendkívül nehéz helyzetbe került idén a halágazattal együtt. Hogy mire számíthatnak az elkövetkezendő időszakban a magyar vásárlók, annak járt most utána az Agrárszektor.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!