2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Növény

Milliárdokat veszthet a magyar agrárium az új uniós javaslat következtében

Hét év alatt közel 600 millió euróval csökkentené a magyar agrártámogatásokat a jelenlegi szinthez képest az a javaslat, amit Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke terjesztett a héten a tagállamok elé. Az Európai Bizottságnál attól félnek, hogy az új terv aláássa az agrárreformot.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kohéziós politika mellett a közös agrárpolitika költségvetése a fő kárvallottja annak az új javaslatnak, amit Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke terjesztett a héten a tagállamok elé, és ami szándékai szerint a megállapodás felé kell, hogy vigye a következő, többéves pénzügyi keretről a kormányokat.

Miként a BruxInfo hírt adott róla, a legfrissebb tárgyalási keret az előzővel együtt már 75 milliárd eurót farag le a keretköltségvetés Európai Bizottság által a hét évre javasolt 1033 milliárd eurós főösszegéből, ám a büdzsén kívüli tételeket is figyelembe véve a vágás már majdnem eléri a 81 milliárd eurót.

Brüsszel javaslatának előterjesztése óta a szegényebb régiók és tagországok felzárkóztatására hivatott kohéziós politika szenvedte el a legnagyobb vérveszteséget: a kiadások hét éves időszakra javasolt szintje 30 milliárd euróval csökkent a Bizottság eredeti javaslatához képest, ami reálértékben már egyébként is elmaradt a 2007 és 2013 közötti pénzügyi kerettől.

A Bizottság javaslata és a ciprusi elnökség október végi tárgyalási kerete relatíve kevésbé érintette a közös költségvetés második fejezetét, amihez a közös agrárpolitika, a halászat és a környezetvédelem is tartozik. Van Rompuy új javaslata azonban már ezt a területet sem kíméli, annyira, hogy bizottsági számítások szerint a második fejezet 25,5 milliárd euróval zsugorodott a Bizottság javaslatához képest. A közös agrárpolitika első, direkt támogatásokat is tartalmazó és második, vidékfejlesztési pillére 25 milliárdot vesztett: a pillanatnyi állás szerint 16,7 milliárd euróval jutna kevesebb az első pillérre, 8,3 milliárddal pedig a vidékfejlesztésre. Mindez úgy, hogy a Bizottság javaslata reálértékben eleve 12 százalékkal csökkentette az agrárterület büdzséjét 2014 és 2020 között a jelenleg futó időszakhoz képest.

A BruxInfónak nyilatkozó források szerint a közvetlen jövedelemtámogatásokat és a piaci intézkedéseket finanszírozó első pillérre jutó források 6,1 százalékkal, a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló keret pedig közel 20 százalékkal csökkenne az új tárgyalási keret értelmében a jelenlegi szinthez képest (2007 és 2013).

Miközben a Bizottság tervezete a magyar agrártermelők közvetlen jövedelemtámogatásait eléggé minimálisan, mindössze 1,3 százalékkal csökkentette volna, addig Van Rompuy új javaslata – ami aligha lesz a végleges ajánlat – újabb 5 százalékos vágást irányoz elő. Ez euróban folyó árakon 454 millió eurót jelent. A két időszak között pedig 6,2 százalékkal csökkenne a magyar gazdáknak kifizetett direkt támogatás mértéke, ami összegszerűen 573 millió euró, vagyis jelentős összeg, még ha hét évről is van szó.

Összehasonlításképpen: Magyarország a jelenlegi pénzügyi időszak vége felé évente 1,3 milliárd euróhoz juthat közvetlen jövedelemtámogatás címén, a mostani javaslat értelmében ez az összeg éves szinten valamivel több, mint 1,2 milliárd euró lenne.

A közös agrárpolitika fő haszonélvezőjének számító francia termelők is valamivel kevesebb, mint 4 milliárd eurót buknának a status quo-hoz képest. Van Rompuy kárpótlásképpen lehetőséget adna valamennyi tagállamnak arra, hogy a nemzeti boríték tartalmának 15 százalékáig rugalmasan átcsoportosíthassa a forrásokat a KAP két pillére között, vica és versa.

A pénzek lefaragása és a nagyfokú rugalmasság azonban Brüsszel félelmei szerint így együttesen alááshatja a közös agrárpolitika reformját. Először is azért, mert azzal, hogy a gyeplőt részlegesen a tagállamok közé dobja, csökkenti az agrárpolitika közös jellegét. Hiszen az egyes tagállamok különféle megoldásokat választhatnak, ami a jelenleginél kevésbé egységes KAP-hoz vezethet. „Ennek az elképzelésnek a hatására a közös agrárpolitika kevésbé lesz közös” – vélekedett a BruxInfónak Roger Waite, az uniós agrárbiztos szóvivője.

De Brüsszel a két pillér közötti arányok megbontásának sem örül, abban ugyanis egy tudatosan létrehozott egyensúly megbontását látja. További aggodalom, hogy a direkt támogatások kizöldítésében is a nagyobb rugalmasság felé mozdulhat el a rendszer.

Azt pedig a Bizottságnál a jelek szerint végképp rosszallják, hogy Van Rompuy javaslata eláll a bizottsági reformcsomag egyik sarkalatos pontjától, a legnagyobb közvetlen agrárkifizetések felső határának meghúzásától, lényegében a nagybirtokok és nagyüzemek támogatásainak csökkentésétől. Nehezen indokolható, hogy miközben az agrárszektor támogatásai csökkennek, éppen a legnagyobb haszonélvezőket nem vagy csak szerényen érintik majd a vágások – hívják fel a figyelmet Brüsszelben.

Az új tárgyalási keretet csütörtökön vitatta meg először a nagyköveti tanács. Értesülésünk szerint az ülésen elsősorban azok az országok bírálták élesen az új javaslatot, amelyeken kétszer is csattan az ostor, részben a kohéziós források, részben pedig az agrárbüdzsé megnyirbálása okán. A legkritikusabb véleményt ennek megfelelően Magyarország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Portugália fogalmazta meg uniós diplomaták szerint.

Legközelebb jövő kedden az Európa-ügyi miniszterek vitatják meg a csomagot, amelyet a vita fényében módosítanak. Szerdán a kormányfők személyes képviselőin, a serpákon lesz a sor. Ezt követően csütörtök reggeltől este 8-ig Herman Van Rompuy egymás után egyeztet mind a 28 állam- és kormányfővel (a horvátokkal is). A „gyóntatást” követően egy újabb változat készül majd, amiről immár a csúcson tárgyalnak majd az állam- és kormányfők, ahogy az EiT elnöke tervezi, kifulladásig.

(Bruxinfo)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu