2020. április 7. kedd Herman

Hírek - Növény

Mindenki nyugodjon le: nem a hideggel van baj, hanem a meleggel!

Nincs katasztrófa a hideg miatt a növényállományokban, sem a szántón, sem az ültetvényekben. A tavasz azonban – éppen az enyhe tél miatt – meglepetéseket hozhat.
 
 

Növényvédelmi szakembereket kérdeztünk meg, mennyire kell megijedni a mostani fagyos napoktól. Ők azonban inkább az eddigi enyhe tél miatt riadoztak.

Kujáni Olga Bács-Kiskun megyében leginkább a gyümölcsösökre lát rá.”Igaz, hogy a kajszi és az őszibarack rügyei is kipattantak, de

láttunk már ennél keményebb fagyokból is sikeresen regenerálódó ültetvényeket.

A szőlő tavaly nemcsak kibírta a mínusz 20 fokos hideget, de az alvórügyekből még szebb termést is hozott az átlagnál” – emlékezetet a szakember. A rovarkártevőkkel azonban komoly gondok lehetnek idén: „Nemcsak a saját faunánk, de a mediterrán kártevők is sikeresen átvészelték az idei telet.” Szántón a repcebogár korai és nagyszámú megjelenésére számít Kujáni Olga.

Kocsis Imre Tolna megyében arról számol be, hogy a repcelevelek már most fómásak, a kalászosokon pedig megjelent a sárgarozsda. Mindez azt vetíti előre, hogy komoly gombanyomás várható idén, erős lisztharmat- és szeptória-fertőzésre lehet számítani. Vörös Kornél (Komárom-Esztergom megye) ehhez hozzáteszi, hogy

a szokásos munkamentben elvégzett fungicides kezelések ezeket a problémákat kezelni tudják.

 

 

Amitől azonban mindketten tartanak, az a rovarok gyors és nagy egyedszámú betelepülése a táblákra. „Kellett volna három egymást követő nap a kártevők megtizedelésére, amikor mínusz 18 fok alatt van a hőmérséklet” – vélekedik Kocsis Imre. Vörös Kornél szerint is nagyobb lesz a rovarnyomás, ezért a szokásosnál éberebbnek kell lenni idén.

„Nem biztos, hogy több védekezésre lesz szükség, de az időzítésre most nagyon ügyelni kell.

 

Két nap alatt átléphetik a betelepülő rovarok a védekezési szintet.”  Magában a búzában és repcében nem esett kár, és úgy tűnik, az ültetvények is megúszták a télvégi lehűlést. Egyedül a pockok nem örültek a többnyire hómentes télnek: ahol nem takarta őket lucerna, ott a vércsék és ölyvek szépen meghíztak rajtuk a télen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu