2019. szeptember 24. kedd Gellért, Mercédesz

Hírek - Növény

Románia lett az EU legnagyobb diótermelője!

Évtizedeken keresztül a francia termelés határozta meg az unió piacát, hiszen mennyiségre és minőségre is irányadó volt az itteni felhozatal. Az USDA adatai azonban azt mutatják, hogy 2017-ben Románia átvette tőle a legnagyobb termelő címét: míg a franciák 42,4 ezer tonna diót állítottak elő, addig a románok 45,8 ezret, és tavalyi aszályban is sikerült 44 ezer tonnán tartaniuk a mennyiséget.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Látva a piaci igényeket és a termelés nyereségességét - amit az uniós támogatások is segítenek -, a románia termelők is egyre több diófát telepítenek. Bár növekszik a kibocsátás, a belföldi fogasztói igények is legalább ilyen ütemben nőnek. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) összegzése szerint dióból éppen fedezni tudják a hazai igényeket.

Forrás: NAK

2017-ben már Románia volt az EU legnagyobb diótermelője. 2013 és 2018 között 31 ezer tonnáról 44 ezerre növelte diótermelését, nemcsak az ültetvények kiterjedése, de a hozamok is emelkednek az országban. (Összehasonlításképpen: Magyarország diótermése 2017-ben szűk 8 ezer tonna volt.) A termelés költségeit - az ültetéstől kezdve a jégkár elleni biztosítás díjáig - minteg 50 százalékban fedezik az uniós támogatások. Így is éves szinten 3-5 ezer tonna dió  behozatalára szorul keleti szomszédunk. Dióbelet Magyarországról és Ukrajnából importálnak a legnagyobb mennyiségben, héjas diót pedig Belgiumból és Lengyelországból. Az ország kivitele 4 ezer tonna körül alakul, elsősorban a hollandoknak, franciáknak, németeknek szállítanak.

Annak ellenére, hogy ma már Románia az EU legnagyobb diótermelőjének számít, nem a román termés határozza meg a közösség diópiacát. Ennek oka elsősorban a heterogén minőség, a rossz eltarthatóság, az igénytelen kiszerelés és a marketing szinte teljes hiánya.

Mindez egyetlen tényezőre vezethető vissza: Romániában nincsenek nagy dióültetvények, még mindig a háztáji dominálja a termelést. A világ legnagyobb diótermelőit az alábbi táblázatba gyűjtöttük ki az interneten elérhető 2017/18. évi adatok alapján.

Forrás: saját gyűjtés

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu