Túl alacsony a Duna - nehezedik a kereskedelmi hajózás

agrarszektor.hu
A Duna jelenlegi rendkívül alacsony vízállását megsínyli a gazdaság, hiszen ellehetetleníti a kereskedelmi hajózást, így szükségessé vált a víziútvonalak karbantartása - nyilatkozta a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szalma Botond elmondta, a fővárosban csupán 92 centiméteres a vízállás, holott egy teherhajónak 200 centiméter feletti vízszint lenne a megfelelő. További gondot jelent, hogy a Gellért-hegynél található Ínség-szikla is kilátszik a vízből, ez a helyzet pedig óriási károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is.

Az apály miatt jelenleg egy 1500 tonna hordképességű hajó mindössze 400 tonnát tud szállítani, miközben a költségek ugyanakkorák, az üzemanyagárak emelkednek, így egy-egy hajóúttal csak veszteségeket termelnek. A téli időjárás miatt pedig mindössze két hét maradt a vízi közlekedés és szállítmányozás lebonyolítására.
A legfőbb gond Szalma szerint az, hogy a hajózási útvonalakat nem tartják megfelelőképpen karban, ezért a MAHOSZ a Duna medrének kotrását sürgeti.

A hajók az ISD Portolan Kft. kikötő-igazgatója, Szabó Gyula elmondása szerint csak alacsony merüléssel, csökkentett terheléssel, a kisvízi felár miatt pedig drágábban tudnak szállítani.

Az MTI információi szerint a kialakult helyzet a szállítmányok vasútra, közútra való átcsoportosítása miatt egyelőre nem veszélyezteti az ISD Dunaferr kokszolóművének ellátását - írja a Hvg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31