2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Növény

Túl alacsony a Duna - nehezedik a kereskedelmi hajózás

A Duna jelenlegi rendkívül alacsony vízállását megsínyli a gazdaság, hiszen ellehetetleníti a kereskedelmi hajózást, így szükségessé vált a víziútvonalak karbantartása - nyilatkozta a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.
 
 

Szalma Botond elmondta, a fővárosban csupán 92 centiméteres a vízállás, holott egy teherhajónak 200 centiméter feletti vízszint lenne a megfelelő. További gondot jelent, hogy a Gellért-hegynél található Ínség-szikla is kilátszik a vízből, ez a helyzet pedig óriási károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is.

Az apály miatt jelenleg egy 1500 tonna hordképességű hajó mindössze 400 tonnát tud szállítani, miközben a költségek ugyanakkorák, az üzemanyagárak emelkednek, így egy-egy hajóúttal csak veszteségeket termelnek. A téli időjárás miatt pedig mindössze két hét maradt a vízi közlekedés és szállítmányozás lebonyolítására.
A legfőbb gond Szalma szerint az, hogy a hajózási útvonalakat nem tartják megfelelőképpen karban, ezért a MAHOSZ a Duna medrének kotrását sürgeti.

A hajók az ISD Portolan Kft. kikötő-igazgatója, Szabó Gyula elmondása szerint csak alacsony merüléssel, csökkentett terheléssel, a kisvízi felár miatt pedig drágábban tudnak szállítani.

Az MTI információi szerint a kialakult helyzet a szállítmányok vasútra, közútra való átcsoportosítása miatt egyelőre nem veszélyezteti az ISD Dunaferr kokszolóművének ellátását - írja a Hvg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu