2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Piac

BASF: nem mennek jól a dolgok, de sokkal jobban, mint a konkurenciának

Tavaly 20 százalékkal csökkent a BASF nyeresége, és további 24 százalékkal zsugorodott az idei első negyedévben. Szomorúan alakul a cég részvényeinek árfolyama is. Bár egy kissé visszakorrigált, de még mindig bő negyedével kevesebbet érnek a német vegyipari cég papírjai, mint 2018 elején. A ludwigshafeni székhelyű vállalat mégsincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgai - ha például ő veszi meg a Monsantót.
 
 

Sokat veszített a BASF a tőzsdén, mégis optimisták a részvényesei. A ludwigshafeni székhelyű vállalat vezetősége sincs elkeseredve, hiszen sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok - ha például ők veszik meg a Monsantót.

A BASF 2019 első negyedévben 3 százalékkal növelni tudta forgalmát a tavalyi időszakhoz képest, így az 16,2 milliárd eurót tett ki. Az üzemi eredmény azonban a javuló valutaárfolyam ellenére romlott, méghozzá 24 százalékkal 1,73 milliárd euróra csökkent, ezzel a konszern nettó nyeresége 16 százalékos eséssel 1,4 milliárd euróra zsugorodott.

A cég részvényesei mégsem aggódnak, ennek oka leginkább az, hogy a konkurencia náluk is sokkal nagyobb bajban van. A cég újdonsült vezetője, Martin Brudermüller lelkesítő szavain kívül meggyőzték őket erről a számok. Az amerikai terepen a Dow és DuPont, illetve hazai pályán a Bayer és a Monsanto egyesülése ugyanis sokkal több bonyodalmat okozott a tranzakcióban résztvevő cégeknek. A BASF óvatosabb építkezése eddig nyerő stratégiának tűnik:

a 2015-ös év fúziós hullámainak végén is tartani tudta az értékét, miközben az amerikai konkurencia 10, a hazai 50 százalékot veszített az értékéből.

A Bayer csak az USA-ban ntöbb mint 11.200 pernek néz elébe a rákkeltőnek mondott Roundup gyomirtó miatt, ami eredetileg a Monsanto márkája volt. Két esetben már el is marasztalták a vegyipari konszernt, ami eurómilliós nagyságrendű veszteséget hoz a cég életében. A Bayer ugyan fellebbezett, de szakértők kizárják, hogy elkerüli a Monsanto miatt nyakába varrt büntetést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben