2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Piac

Kitör a vámháború az USA és az EU között: 25%-os vámemelés jöhet október 18-án

Október 18-tól 25 százalékos vámot róhatnak ki egyes Európából érkező agrártermékekre, köztük a tejtermékekre és a disznóhúsra is az amerikaiak. Mindezt a repülőgépgyártást övező illegális támogatások - vagyis az Airbus - miatt.
 
 

Megnyerte az Egyesült Államok a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) történetének legnagyobb választottbírósági vitáját Európával szemben az Airbusnak nyújtott illegális támogatások ügyében. Donald Trump büntetésképpen október 18-tól 25 százalékos vámemelést léptetne életbe egy sor agrártermékre, ezek jórészt Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból származnak. A vámok közvetve a teljes európai piacot érintenék, hiszen a ki nem vitt árumennyiségnek első körben az unión belül kell vevőt találnia, ami időleges túlkínálatot és áresést hozhat a közösség piacán. Ami a legjobban fájna az EU-nak, az a sajt és a disznóhús exportjának korlátozása.

Az USA azt kérte a WTO-tól, hogy október 14-én hagyja jóvá az EU-val szemben alkalmazni kívánt büntetővámokat. A szabályok szerint a WTO automatikusan megadja az engedélyt, Európának pedig nem szabad ellenintézkedésekkel válaszolni rá. A WTO-határozat közzétételét követően az európai kereskedelmi biztos, Cecilia Malmström kijelentette:

Továbbra is készek vagyunk arra, hogy találjunk egy fair megoldást. Ha azonban Amerika beváltja a fenyegetést, akkor nem marad más választásunk, mint hasonló lépéseket tenni."
Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu