2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Piac

Öröm az ürömben: a franciáknak rossz lett az idei szőlőtermés

Európa még mindig a tavalyi rekordévről áthúzódó borkészletekkel küzd, miközben elkezdődött az idei szüret is. A legtöbb országban a mostani mennyiségre sem lehet panasz, a franciákra azonban rájárt a rúd: fagy, aszály, hőhullám, bozóttüzek, majd jégverés érte a szőlőterületek egy részét.
 
 

Idén a tavalyinál várhatóan 12 százalékkal kevesebb bort készíthetnek a franciák. A mezőgazdasági minisztérium becslése szerint csupán 43,4 millió hektoliterre számíthatnak szemben a tavalyi 49,4 millió hektoliterrel. A prognosztizált mennyiség mintegy négy százalékkal lenne az elmúlt öt év átlagmennyisége alat - írja a blog.syngenta.hu. Magyarország számára mindez azért érdekes, mert Franciország az EU harmadik legnagyobb bortermelője, jelentősen befolyásolja az európai kínálaot. A sorrend egész pontosan ez az Eurostat adatai szerint: Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Németország és Magyarország.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Franciaország nagy részét idén tavasszal fagy sújtotta, ami elpusztította a fiatal szőlőfürtöket, vagy megállította a növekedést, különösen a nyugati borvidékeken. Ezután következtek a 40 fok fölötti hőhullámok, sőt, Dél-Franciaországban a bozóttüzek néhány szőlőt is megsemmisítettek. Az európai és az amerikai kutatók később megállapították, hogy világszerte az idei július volt a valaha mért legforróbb hónap. A mezőgazdasági minisztérium szerint az augusztus elején lehullott esők némiképp mérsékelték a veszteségeket, bár a jégeső számos szőlőültetvényen komoly károkat okozott a Beaujolais régióban, amely híres fiatal „nouveau” borairól.

Hazánkban idén zöldszüretet kellett végezni a kisebb, állandó felvásárlóval nem rendelkező szőlészetekben, mivel a pincékben még mindig jelentős mennyiségű a tavalyi rekordévről áthúzódó bormennyiség. Utóbbit krízislepárlással csökkentik éppen ezekben a hetekben. A témával többször is foglalkozott az agrárszektor.hu:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu