2017. november 25. szombat Katalin

Hírek - Terménypiac

Az éghajlatváltozás nyírja ki a magyar málnát

Az éghajlatváltozás az egyik fő oka annak, hogy a hazai málnatermelés mára háttérbe szorult. Eközben viszont a tőlünk északabbra termelő lengyel gazdák egészen jól járnak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A hazai málnatermelés háttérbe szorulásának egyik főoka az éghajlati adottságok változásának negatív hatása – derül ki abból a válaszból, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írt Magyar Zoltán jobbikos képviselő kérdésére. A bogyós gyümölcsök ugyanis többségében a hűvös, párás időjárást kedvelik, a 30-37 fokos nyári melegek nem kedveznek a málna elérhető hozamának.

Ezelőtt 30 évvel a málnatermelő területeken az átlaghőmérséklet 25 fok körül alakult, és nem intenzív termelés mellett a 15 tonnás hektáronkénti hozam volt jellemző. Most ugyanitt intenzív termeléssel is csak a 10 tonnás fajlagos hozam lehetséges – derül ki a válaszból.

A kedvező éghajlati adottságok északabbra húzódtak, ez az egyik magyarázata annak, hogy Lengyelország málnatermelése mára megsokszorozódott. A lengyel termelők ráadásul az ottani éghajlathoz kifejlesztett, ősszel termő málnafajtát termesztenek, a termelési volumen sikerét pedig fokozza, hogy kombájnnal betakarítható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu