2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Terménypiac

Nem várt fordulat! - Elmaradt a piaci hisztéria

Bár sokan piaci hisztéria kitörésétől tartottak, nem rengette meg a nemzetközi tőzsdéket, hogy Oroszország februártól önkorlátozó exportvámot vezetett be saját búzakivitelére. Az intézkedés ellenére az valószínűsíthető, hogy Oroszország összesen legalább 21 millió tonna búzát értékesít a júniusig tartó mostani gabonaszezonban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Az előzetes várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem tört ki hisztéria a nemzetközi gabonatőzsdéken annak nyomán, hogy Oroszország februártól önkorlátozó exportvámot vezetett be saját búzakivitelére. Az exportvám a tonnánkénti érték 15%-át teszi ki, de mindenképpen el kell érnie a 35 euró/ tonnát.

Moszkva az intézedéssel be akarja biztosítani a gabonaellátást az Oroszországgal szembeni, korábban bevezett gazdasági szankciók, illetve a válaszul életbe léptetett orosz élelmiszerembargó közepette is. Magyar megfigyelők szerint az orosz kormány már a februári exportvám-bevezetés előtt is igyekezett lassítani a gabonakivitelt, de a kereskedők korábban jelentős mennyiségű áru exportjára kötöttek szerződéseket, sok terményt pedig ténylegesen ki is szállítottak. Ez lehet az oka annak is, hogy a nemzetközi piacokról most nem hiányzik az orosz búza, így a kínálatcsökkenéstől vagy áremelkedéstől tartó tőzsdei pánik is elmaradt - vélik elemzők. 

Az exportkorlátozó rendelet hatályba lépése előtt, 2014. július és 2015. január között Oroszország már 18,5 millió tonna búzát exportált, míg az ezt megelőző szezonban e mennyiség csak 12,6 millió tonna volt - erősítette meg a SovEcon mezőgazdasági tanácsadó cég is. A korlátozások ellenére 2015. júniusáig várhatóan további 2 millió tonna orosz búza kerül exportra, mivel a kereskedőknek teljesíteniük kell érvényes megállapodásaikat.

Az idei januári orosz búzaexport ráadásul rekordot ért el az előző évek hasonló időszakához képest, ami betudható annak is, hogy a kereskedők a kilátásba helyezett szigorítások hírére még inkább fokozták kiszállításaikat, számítva arra, hogy az exportnehezítő intézkedés februártól ténylegesen életbe lép.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu