2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Óriási biznisz lehet ez a gyümölcs itthon: alig termesztik, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu
Komoly piaci felmérés előzte meg azt a döntést, amikor a Tolna megyei családi gazdálkodás a birstermesztés mellett döntött, kiderült ugyanis, hogy ez a gyümölcs egy komoly piaci rést mutat Magyarországon, és nagyon kevesen foglalkoznak intenzív termesztésben ipari mennyiség előállításával - tudta meg az Agrárszektor Matus Dóra, paksi egyéni vállalkozótól, a Birs birtok tulajdonosától. A gazdaság ma már közel 4,5 hektáron művel 2200 birsfát, emellett a Brancs közösségi piactéren gyümölcsfabérlési lehetőséget is meghirdettek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Birs birtok a Tolna megyei Dunakömlőn található, ahol közel 4,5 hektáron művelnek családi gazdaságként 2200 birsfát. Három fő fajtával dolgoznak, ebből kettő szerb, egy pedig német, amely egy öntermékenyülő, rezisztens fajta. Matus Dóra, aki 2022-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év női agrárvállalkozója" kategória egyik jelöltje volt, az Agrárszektornak elmondta, komoly piaci felmérés előzte meg azt a döntést, hogy a birstermesztés mellett döntöttek, ez a gyümölcs ugyanis komoly piaci rést mutatott hazánkban. Nagyon kevesen foglalkoznak itthon intenzív termesztésben ipari mennyiségű birs előállításával, így nagyon rögös út vezetett a gazdaság számára odáig, hogy a mostani stabil és megbízható minőségű, nagy volumenű kiszolgálópartnere legyen a felvásárlóknak. 

A Brancs közösségi piactéren például gyümölcsfabérlési lehetőséget hirdettünk meg, ami nem egy jelképes örökbefogadási program, mert itt a bérlő a művelési költségért cserébe, amit garantál számunkra előre az adott művelési évben, a fa teljes termését megkaphatja az őszi szüret során. Itt azonban nem szeretnénk megállni, egy lépcsővel mindenképp tovább akarunk menni, és abszolút transzparenssé, átláthatóvá és nyitottá kívánjuk tenni a művelési módszerünket, valamint a gazdaságot.

A Portfolio Csoport 2022-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2022 Konferencián kiosztottuk a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött Az év női agrárvállalkozójáról, Az év fiatal agrárszakemberéről, Az év kertészetéről, Az év állattenyésztőjéről, Az év növénytermelőjéről, Az év agrárinnovációjáról, Az év agrárberuházásáról, megszavazták, ki kapja a Portfolio Agrárgazdaságért díjat, és idén először a Zsűri különdíja is átadásra került. A 2022-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?