2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Agrárpénzek

2012-ben elismerheti az USA sertéspestis-mentességünket

Az Amerikai Egyesült Államok 2012 nyaráig elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét, aminek hatására újra exportálhatóvá válna a hazai kolbász, füstölt sonka, fagyasztott sertéshús, élősertés és szaporítóanyag, tengerentúli agrárkivitelünkpedig fellendülne – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Washingtonban.
 
 

Fazekas elmondása szerint Magyarország hiába mentes a sertéspestistől, mégis tiltólistán van az Amerikába történő agrárexport tekintetében, holott kiváló, versenyképes termékeinkből a nagyigényű Svédország is importál - írja az Agromonitor.

Szükséges cél tehát az amerikai export fellendítése, hiszen jelenleg csupán a Pick Szeged Zrt. és a Pápái Hús Kft. van jelen az USA-ban.
A miniszter kitért arra is, hogy az országot a baromfimentességgel kapcsolatban sem a várt ”mentes” kategóriába sorolták, ami a libamáj-exportot gátolja. Céljuk, hogy prémium minőségű magyar árut (sertéstermékeket, tokaji bort, libamájat, etc) jutassanak elsősorban a keleti partra, illetve más nagyobb amerikai gócpontba, figyelembe véve, hogy Magyarország exportkapacitása összesen 2-3millió ember ellátására elegendő.

Az amerikai tárgyalópartnerek tudomásul vették, hogy Magyarország alkotmányos szinten is deklarálta GMO-mentességét, továbbá tájékoztatást kértek idei, több ezer hektárnyi magyarországi GMO-szennyezettség és a vonatkozó szabályozás ügyében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu