2012-ben elismerheti az USA sertéspestis-mentességünket

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államok 2012 nyaráig elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét, aminek hatására újra exportálhatóvá válna a hazai kolbász, füstölt sonka, fagyasztott sertéshús, élősertés és szaporítóanyag, tengerentúli agrárkivitelünkpedig fellendülne - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Washingtonban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas elmondása szerint Magyarország hiába mentes a sertéspestistől, mégis tiltólistán van az Amerikába történő agrárexport tekintetében, holott kiváló, versenyképes termékeinkből a nagyigényű Svédország is importál - írja az Agromonitor.

Szükséges cél tehát az amerikai export fellendítése, hiszen jelenleg csupán a Pick Szeged Zrt. és a Pápái Hús Kft. van jelen az USA-ban.
A miniszter kitért arra is, hogy az országot a baromfimentességgel kapcsolatban sem a várt "mentes" kategóriába sorolták, ami a libamáj-exportot gátolja. Céljuk, hogy prémium minőségű magyar árut (sertéstermékeket, tokaji bort, libamájat, etc) jutassanak elsősorban a keleti partra, illetve más nagyobb amerikai gócpontba, figyelembe véve, hogy Magyarország exportkapacitása összesen 2-3millió ember ellátására elegendő.

Az amerikai tárgyalópartnerek tudomásul vették, hogy Magyarország alkotmányos szinten is deklarálta GMO-mentességét, továbbá tájékoztatást kértek idei, több ezer hektárnyi magyarországi GMO-szennyezettség és a vonatkozó szabályozás ügyében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13