Több milliárd forintot nyertek a magyar borászok: erre használhatják fel a pénzt

Több milliárd forintot nyertek a magyar borászok: erre használhatják fel a pénzt

MTI
A magyar borászok bíznak a jövőben, a sikeres újraindulásban, amit jelez, hogy új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez sokan nyújtottak be pályázatot tavaly és több mint 8,5 milliárd forintnyit jóvá is hagytak ezekből az igényekből - mondta az agrárminiszter pénteken, Etyeken, a Borászok Borásza 2021 díjátadó ünnepségén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István arról is beszélt, hogy júniusban újabb két beruházási pályázati lehetőség lesz, amelyek az élelmiszeripari cégek mellett a borászok számára is megnyitják az újabb fejlesztési lehetőségeket. A miniszter sokat vár a szintén a következő hetekben megjelenő, minőségrendszerekhez kapcsolódó promóciós pályázattól is, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) együttműködésben alakítottak ki. A borpromóciós támogatás több mint 7 milliárd forint lesz, ebből a borászok számára 3,1-3,2 milliárd forint forrás használható fel az unión belüli és azon kívüli tevékenységre is - tette hozzá a tárcavezető.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Nagy István úgy vélte, a vírushelyzetben a szőlészek, borászok is hősiesen helytálltak, a kormány pedig segítette őket: 2020-ban közel 5 milliárd forintnyi többletforrást tudtak az ágazat számára juttatni, ebből 2,1 milliárd forintot tett ki a HoReCa szektorba (a vendéglátóipar azon szegmense, amely a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál) értékesítő borászatoknak juttatott támogatás.

A rendezvényen Nagy István miniszter adta át a Borászok Borásza 2021 díjat, akit a Kárpát-medence 50 legjobb borásza választott ki titkos szavazáson. A díj tizenötödik nyertese Bodó Judit tokaji borász, a Bott Pince tulajdonosa lett. A díjazott elmondta, hogy Felvidékről származnak férjével, s egyikük sem végzett borász, nem is érzik magukat "feketeöves vérbeli borásznak". Bodó Judit beszélt arról is, hogy őket nem érdekli a sav és a PH-érték, mint ahogy a borban lévő maradék cukor sem, sokkal inkább csak az, hogy a borokon keresztül a több száz éves hagyományokat tovább tudják vinni, s átadják a következő generációnak. Az est folyamán átadták még a Borászok Barátja díjat, amelyet idén Bányai Gábor Botond, a borigo.hu és a Borigo kiadvány alapítója kapott, illetve kiosztották a Jövő borásza ösztöndíjat, amelyet Takács Réka Emese vehetett át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03