Küszöbön egy komoly hullám: tömeges cégtörlések jöhetnek a magyar agráriumban

Küszöbön egy komoly hullám: tömeges cégtörlések jöhetnek a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Kényszertörlési eljárás hullám van folyamatban a magyar mezőgazdaságban, mely tömegesen vezethet majd cégtörlésekhez a szektorban 2022-ben - tájékoztatott Ézsiás Tünde, az OPTEN Kft. Key Account Manager-e a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, 2021-ben a legtöbb felszámolás a vadgazdálkodásban, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatások esetén volt. Ha a kockázati besorolás szempontjából nézzük a mezőgazdasági vállalkozásokat, akkor a legjobb minősítéseket Békés, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében kapták a cégek.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Jelenleg körülbelül 13 ezer társas vállalkozás működik a magyar agráriumban, ez az összes társas vállalkozás 2,5 százalékát jelenti, a cégszám szerint a kisebb iparágak közé tartozik ez a szektor - monda Ézsiás Tünde a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Kiemelte, idén 600 körül volt a cégalapítások száma a mezőgazdaságban, ami a tavaly körülbelül 400-hoz képest látványos növekedésnek számít. A társas vállalkozások mellett egyébként 430 ezer őstermelő, illetve 21 ezer egyéni vállalkozó (az elmúlt 2 évben 5%-kal csökkent, míg az építőiparban 20%-kal nőtt a számuk). Ha az őstermelőket nem számítjuk, akkor is igen magasnak ( 62%) számít az egyéni vállalkozók aránya az ágazatban. A legtöbb mezőgazdasági vállalkozós Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében található, lakosságarányosan azonban Tolna, Békés és Somogy-megye van a dobogón, ezeken a területeken a legnagyobb ugyanis a mezőgazdaság súlya a többi iparághoz képest.

A szakember beszélt arról is, hogy az agrár társas vállalkozások árbevétel arányos eredménye nagyon alacsony, mindössze 0,4 %, aminek az az oka, hogy kisebb marzsokkal tud csak dolgozni az iparág, és kevéssé jövedelmező a többihez képest. Ugyanakkor, ha a társas vállalkozások létszámarányos árbevételét nézzük a mezőgazdaságban, akkor egy aránylag magas 27 millió Ft/fő/év-es adatot kapunk.

Tehát a szektor termelése létszámarányosan magas, csak az eredményessége alacsony. Az agrárium likviditása és eladósodottsága nagyjából hasonló mint az összágazati eladósodottság, illetve likviditás.

Ézsiás Tünde

Kockázat a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban arányaiban több a felszámolás a megszüntetésre irányuló eljárások között, és kevesebb a (normál, rendezett) végelszámolás, mint a többi iparágban - közölte Ézsiás Tünde. A hátrahagyott, kifizetetlen számlák valamivel jellemzőbbek mint más iparágban, legalábbis arányaiban többször vezetnek felszámoláson keresztül a vállalkozás megszűnéséhez. Habár a mezőgazdaság a kevésbé kitett iparágak között szerepel az OPTEN adatai alapján, de kétségtelen, hogy itt is voltak problémák: megugró végelszámolási számok, nemzetközi logisztikai problémák, HUF árfolyamingadozás, árváltozások, állat- és emberbetegségek, időjárási kockázatok.

Nagyon fontos, hogy legyen egy naprakész segítségük az agrárvállalkozásoknak a partnerek (nemcsak a vevők, hanem beszállítók, bérlők, alvállalkozók) eseti ellenőrzésére, valamint folyamatos nyomon követésére.

2021-ben eddig 1 darab csődeljárás, 102 darab felszámolás, 128 darab végelszámolás és 187 darab kényszertörlés volt a szektorban, ugyanakkor kényszertörlési eljárás hullám van folyamatban, amelyek tömegesen vezethetnek majd cégtörléshez az agráriumban 2022-ben - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, ágazaton belül is jelentős eltérések vannak a felszámolások arányában, első két helyen a vadgazdálkodás, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás álltak 2021-ben. Kockázati besorolás szempontjából arányaiban Békés, Fejér, és Győr-Moson-Sopron megyében jobbak a mezőgazdasági vállalkozások, míg a legkevesebb erős minősítésű vállalkozás Veszprém és Nógrád megyében, illetve Budapesten található.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?