Küszöbön egy komoly hullám: tömeges cégtörlések jöhetnek a magyar agráriumban

Küszöbön egy komoly hullám: tömeges cégtörlések jöhetnek a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Kényszertörlési eljárás hullám van folyamatban a magyar mezőgazdaságban, mely tömegesen vezethet majd cégtörlésekhez a szektorban 2022-ben - tájékoztatott Ézsiás Tünde, az OPTEN Kft. Key Account Manager-e a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, 2021-ben a legtöbb felszámolás a vadgazdálkodásban, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatások esetén volt. Ha a kockázati besorolás szempontjából nézzük a mezőgazdasági vállalkozásokat, akkor a legjobb minősítéseket Békés, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében kapták a cégek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenleg körülbelül 13 ezer társas vállalkozás működik a magyar agráriumban, ez az összes társas vállalkozás 2,5 százalékát jelenti, a cégszám szerint a kisebb iparágak közé tartozik ez a szektor - monda Ézsiás Tünde a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Kiemelte, idén 600 körül volt a cégalapítások száma a mezőgazdaságban, ami a tavaly körülbelül 400-hoz képest látványos növekedésnek számít. A társas vállalkozások mellett egyébként 430 ezer őstermelő, illetve 21 ezer egyéni vállalkozó (az elmúlt 2 évben 5%-kal csökkent, míg az építőiparban 20%-kal nőtt a számuk). Ha az őstermelőket nem számítjuk, akkor is igen magasnak ( 62%) számít az egyéni vállalkozók aránya az ágazatban. A legtöbb mezőgazdasági vállalkozós Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében található, lakosságarányosan azonban Tolna, Békés és Somogy-megye van a dobogón, ezeken a területeken a legnagyobb ugyanis a mezőgazdaság súlya a többi iparághoz képest.

A szakember beszélt arról is, hogy az agrár társas vállalkozások árbevétel arányos eredménye nagyon alacsony, mindössze 0,4 %, aminek az az oka, hogy kisebb marzsokkal tud csak dolgozni az iparág, és kevéssé jövedelmező a többihez képest. Ugyanakkor, ha a társas vállalkozások létszámarányos árbevételét nézzük a mezőgazdaságban, akkor egy aránylag magas 27 millió Ft/fő/év-es adatot kapunk.

Tehát a szektor termelése létszámarányosan magas, csak az eredményessége alacsony. Az agrárium likviditása és eladósodottsága nagyjából hasonló mint az összágazati eladósodottság, illetve likviditás.

Ézsiás Tünde

Kockázat a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban arányaiban több a felszámolás a megszüntetésre irányuló eljárások között, és kevesebb a (normál, rendezett) végelszámolás, mint a többi iparágban - közölte Ézsiás Tünde. A hátrahagyott, kifizetetlen számlák valamivel jellemzőbbek mint más iparágban, legalábbis arányaiban többször vezetnek felszámoláson keresztül a vállalkozás megszűnéséhez. Habár a mezőgazdaság a kevésbé kitett iparágak között szerepel az OPTEN adatai alapján, de kétségtelen, hogy itt is voltak problémák: megugró végelszámolási számok, nemzetközi logisztikai problémák, HUF árfolyamingadozás, árváltozások, állat- és emberbetegségek, időjárási kockázatok.

Nagyon fontos, hogy legyen egy naprakész segítségük az agrárvállalkozásoknak a partnerek (nemcsak a vevők, hanem beszállítók, bérlők, alvállalkozók) eseti ellenőrzésére, valamint folyamatos nyomon követésére.

2021-ben eddig 1 darab csődeljárás, 102 darab felszámolás, 128 darab végelszámolás és 187 darab kényszertörlés volt a szektorban, ugyanakkor kényszertörlési eljárás hullám van folyamatban, amelyek tömegesen vezethetnek majd cégtörléshez az agráriumban 2022-ben - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, ágazaton belül is jelentős eltérések vannak a felszámolások arányában, első két helyen a vadgazdálkodás, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás álltak 2021-ben. Kockázati besorolás szempontjából arányaiban Békés, Fejér, és Győr-Moson-Sopron megyében jobbak a mezőgazdasági vállalkozások, míg a legkevesebb erős minősítésű vállalkozás Veszprém és Nógrád megyében, illetve Budapesten található.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03