80 százalékkal kevesebb almatermés

agrarszektor.hu
A tavalyi kedvező, 232 ezer tonnás szabolcsi almaterméshez képest idén drasztikus csökkenés volt megfigyelhető, így mindössze 46 ezer alma termett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vahal Kálmán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a szabolcsi területek az ország almatermésének kétharmadát szolgáltatják, azonban a májusi fagy miatt idén az átlagos hozam töredéke, 80 százalékkal kevesebb, csupán  46ezer tonna volt az almahozam.

A több mint ötezer, 70 százaléknál nagyobb mértékű fagykárt szenvedett szabolcsi termelőnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már határidő előtt elkezdte kifizetni az úgynevezett de minimis támogatás kifizetését. Az ezt a keretet teljes mértékben kihasználó termelők hektáronként 49 ezer, a keretet részlegesen kimerítő gazdák 56 ezer forint támogatást kaphatnak.

A rendkívül kevés termés ellenére sok termelő jelentkezett az iskolagyümölcs programba, mely során ingyen almát szolgáltatnak a tanulóknak, azonban sok intézmény nem fogadja ezt szívesen. A termelők szerint szomorú, hogy az iskolák igazgatósága nem tesz meg mindent azért, hogy tanulói egészségesebben étkezzenek, pedig ingyen lenne, csupán némi adminisztrációra lenne szükség, és 69 intézmény több mint tízezer tanulója juthat hetente egészséges gyümölcshöz - írja az élelmiszer.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?