2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Agrárpénzek

Fizeti a kincstár az agrártámogatási előlegeket

Október 16-tól fizethetők ki az idei agrártámogatási előlegek az uniós és a magyar költségvetésből. Az agrártámogatások 2018. évi mértékének megállapításáról szóló rendelet részletezi többek között az egységes területalapú támogatás, a termeléshez kötött közvetlen támogatás, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtható támogatások összegét és szabályait.
 
 

A mai naptól, azaz október 16-tól fizethetők ki az agrártámogatások előlegei - olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendeletben. Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg pedig hektáronként egfeljebb 32 536 forint lehet. Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege közel 130,7 milliárd forint, előlege hektáronként legfeljebb 18 397 forint lehet. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz arról, milyen támogatásokra számíthatnak a gazdálkodók a 2020 utáni uniós agrárpolitikában, illetve milyen agráradózási változásokra kell feékészülniük a következő időszakban? Napirendre kerül az is, várhatóan milyen jogszabálymódosítások várhatók a hazai földpiacon? Ne hagyja ki a siófoki kétnapos Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának keretösszege meghaladja a 3,78 milliárd forintot, a támogatható terület nagysága legfeljebb 171 797 hektár, a hektáronként kifizethető előleg mértéke maximum 15 417 forint lehet. Termeléshez kötött közvetlen támogatásként október 16-tól többek között kifizethető előleg az anyajuhtartás, az anyatehéntartás, a rizs-, a cukorrépa-, a zöldségnövény termesztés, valamint a szemes és szálas fehérjetakarmány-növény támogatására.

A rendelet és a részletes számok itt olvashatóak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó