Milliárdos károk: hatalmasat bukhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Éves szinten 130 milliárdos természeti kár éri a gazdákat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a nagyságrendileg 4,3 millió hektáros termőterületnek csupán 40%-a védett biztosítással, pedig éves szinten 130 milliárdos természeti kár éri a gazdákat. A még egy hétig köthető, 2 évvel ezelőtt bevezetett díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás segítségével csökkenthetik a gazdák az időjárásnak való kiszolgáltatottságukat is.

A mezőgazdaságban elsősorban a jégverés, a nagyobb viharok és tüzek, az aszály, villámcsapás, a fagyok, kőomlás és földcsuszamlás okoztak kárt főként a kukorica-, a repce-, a napraforgó-, a dinnye-, a paprika- és paradicsomtermésben.

Világszerte sok területet érint negatívan a szélsőséges időjárás, 2013-ban a természeti katasztrófák által okozott károk értéke 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország éves GDP-jének felel meg. Az utóbbi években Magyarországon is egyre több problémát okoz a szélsőséges időjárás a mezőgazdasággal foglalkozóknak: monszunszerű felhőszakadások, tájfunhoz hasonló szélviharok, a terményekben nagy károkat okozó jégesők, árvizek, hőhullámok és aszály okoztak kellemetlen meglepetéseket.

Az extrém időjárás rendkívül kiszolgáltatottá teszi a gazdákat, megfelelő biztosítás nélkül súlyos anyagi károk érhetik őket. A Generali Biztosító adatszolgáltatása szerint 2013-ban mintegy 6 milliárd forintot fizetett ki árvíz, fagy, jégverés, hónyomás, vihar és aszály okozta károkra, ami 10 ezerrel több esetet és 2,5 milliárd forinttal magasabb összeget jelentett a 2012-es adatokhoz képest. A mezőgazdaságban is jóval több, akár a 10 millió forintot is meghaladó időjárási káresemény fordult elő a díjtámogatott biztosítással rendelkező ügyfelek körében is.

A piaci biztosítások esetén az éves díj legfeljebb 65%-áig állami támogatás igényelhető. A tavalyi évben a díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokra több mint 350 millió forintot fizetett ki a Generali.

"Míg a tavalyi évben a támogatási keret 90%-át használták ki a gazdálkodók, az idei évben további növekedésre számítunk. Hiszen már az alig több mint 2000 forintos hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak " - mondta Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója. A biztosítást tehát az alacsonyabb éves díj mellett azért érdemes igénybe venni, mert a biztosított termelők kétszer akkora kárenyhítő juttatásra jogosultak, mint akik nem rendelkeznek mezőgazdasági biztosítással.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?