2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Agrárpénzek

Sarkalatos földtörvényt akar a MAGOSZ

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége azt javasolja a miniszterelnöknek és a parlamenti frakcióknak, hogy a földtörvényt sarkalatos törvényként fogadja el az Országgyűlés - mondta a Magosz elnöke hétfőn, a rendkívüli elnökségi ülésüket követő budapesti tájékoztatón.
 
 

Erre azért van szükség, hogy az új földtörvény legfontosabb jellemzője a kiszámíthatóság, a stabilitás, a hosszú távra szóló tervezhetőség legyen - tette hozzá Jakab István. Közölte: mivel ennek a törvénynek a gazdák számára a hosszú távra szóló gazdálkodást, a stabilitást kell szolgálnia, fontos, hogy a földtulajdon és -használat tekintetében egyértelmű, tiszta, világos és korrekt eljárások keretében jó döntések szülessenek a helyben lakók érdekében. Ezért nemzeti birtokpolitikai bizottság felállítását javasolják.

A nemzeti birtokpolitikai bizottság a másodfokú döntési szintet jelentheti - magyarázta a Magosz elnöke -, hiszen az elfogadásra váró földtörvény előírja az előzetes hatósági engedélyezési eljárást, amelynek figyelembevételével első szinten a helyi földbizottságok döntenek a birtokszerződésekről.

"Bármilyen jogszabály, illetve törvény születik, amennyiben ez a törvény nem javítja a gazdaság versenyképességét, nem segíti a gazdálkodókat abban, hogy tevékenységük megfelelő jövedelmezőséget biztosítson és profitot produkáljon, akkor az a törvény nem éri el a célját" - fogalmazott Jakab István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu