2019. február 17. vasárnap Donát

Hírek - Agrárpénzek

Tíz éve nem volt ilyen zamatos a magyar dinnye

„Az elmúlt tíz év legjobb minőségét" takarítják be az idén a magyar görögdinnye-termelők, az agrártárca pedig promóciós kampánnyal igyekszik ösztönözni a fogyasztást, a gazdálkodók mégsem elégedettek. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a felvásárlási átlagárak alulmúlják a „lélektaninak” tartott, 40 forintos kilónkénti határt, ez pedig veszteségekhez és a dinnyeterület újbóli csökkenéséhez vezethet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

„Együtt a magyar dinnyéért és az Ön egészségéért” szlogennel a Spar Magyarország is csatlakozott a hazai görögdinnyét népszerűsítő, kóstoltatással egybekötött promóciós kampányhoz – jelentette be Saltzer Kornél, az üzletlánc ügyvezető igazgatója. A Spar 2012-ben még 4,5 millió kiló magyar görögdinnyét értékesített, az idei szezonban viszont a tervezett mennyiség már eléri az 5,7-5,8 millió kilót.

A Spar a magyar görögdinnyét most 129 forintos kilónkénti bruttó induló áron kínálja, a szezon előrehaladtával azonban az árat – hasonlóan az elmúlt évhez - csökkenti majd. Tavaly az üzletlánc a magyar dinnyét 119 forintos kilónkénti kezdőáron értékesítette, amelyet néhány nap múltán 99 forintra mérsékelt. Saltzer Kornél szerint később dől el, hogy az idén is várható árcsökkentés milyen mértékű lesz.

A kereskedelmi regisztrációt 2011-től bevezető és a feketegazdaságot visszaszorító nemzeti dinnyestratégia alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy a dinnyeágazatnak sikerült elmozdulnia a 2010-es mélypontról – közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. Mártonffy Béla, a Fruitveb elnöke szerint a termőterület az akkori 4,5 ezer hektárról mára 6 ezerre nőtt, amelyről a termelők az idén 240-245 ezer tonnás össztermést takaríthatnak be. Ez korábbi nyilatkozatok szerint 5-10 százalékkal haladhatja meg a tavalyit, és fele-fele arányban juthat a hazai és a külföldi piacra. Ilyen jó dinnyeminőség az elmúlt tíz évben nem volt – szögezte le Mártonffy Béla.


MTI-fotó: Rosta Tibor

 

A dinnyetermelők egyetértenek a fogyasztást népszerűsítő promóciós kampánnyal, de egyáltalán nincsenek elragadtatva az idei árviszonyoktól. Hiába kezdték ugyanis az üzletláncok a szezont a tavalyihoz hasonló, 120-130 forintos kilónkénti árakon, az idén jóval kevesebbet adnak a dinnyéért.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint az elmúlt teljes szezonban a kilónkénti felvásárlási átlagár elérte a bruttó 40 forintot, amely úgy adódott, hogy a vevők eleinte többet, később kevesebbet fizettek. Az idén azonban már a kezdeti felvásárlási ár a „lélektaninak” tartott, bruttó 40 forint körül mozog, később pedig további csökkenés várható. Ezért fennáll a veszélye annak, hogy a termelők veszteségesek lesznek, mivel a 40 forint alatti átlagárak az átlagosnál nagyobb, 50-60 tonnás hektáronként termésátlagok mellett is alig, vagy egyáltalán nem fedeznék a 1,5-2 millió forintos hektáronkénti önköltséget. A jövedelmezőség eltűnése pedig ismét a dinnyeterület csökkenéséhez vezethet, holott Magyarország 2002-ben 9 ezer hektáros területtel és a világ harmadig legnagyobb exporteredményével még dinnyenagyhatalomnak számított.

A termelők ma becsapottnak érzik magukat, mivel az ágazatban képződő hasznot az üzletláncok, illetve a beszállító nagykereskedők teszik zsebre – közölte az agrarszektor.hu-val Oravecz Tamás. A gazdálkodók – tette hozzá – a betakarítás előtti egyeztetéseken a kereskedőknél azt szorgalmazták, hogy a szezont ne akciózással indítsák és a korábban behozott importkészleteket futtassák ki, de e kérésnek többen egyáltalán nem tettek eleget. Ezért a termelők most azt sürgetik, hogy a következő idényre szülessen olyan közgazdasági vagy törvényhozási szabályozás, amely „rendbe tenné” a kereskedelmi viszonyokat a dinnyepiacon - jelentette ki az egyesület elnöke.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu