Egyelőre nincs pestisjárvány Magyarországon

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis 2007-ben bukkant fel Grúziában .

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos egy szerdai konferencián.

A tárca közleménye emlékeztet: az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására az országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését.

Az államtitkár elmondta: az afrikai sertéspestis 2007-ben bukkant fel Grúziában, majd fokozatosan terjedt egyre északabbra és nyugatabbra, és jutott el Oroszországba, Ukrajnába és Fehéroroszországba az elmúlt években. A betegség ezekben az országokban folyamatosan jelen van. Januárban újra vaddisznó- és házisertés-megbetegedéseket jelentettek Ukrajna keleti határáról, mára két EU-tagország - Litvánia és Lengyelország - is bejelentette, hogy vaddisznóknál észlelték a betegséget. Ismertetése szerint ezért rendkívül fontos, hogy az érintett szakemberek felkészülhessenek és tisztában legyenek a vonatkozó járványügyi sajátosságokkal.

A magyar hatóságok az unió más tagállamaihoz hasonlóan már hosszabb ideje fokozott figyelemmel követik a betegséggel kapcsolatos eseményeket, különös tekintettel arra, hogy az ország is része az EU keleti határának. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a betegség behurcolását megelőzhessük - fogalmazott a közlemény szerint az államtitkár.

Az Afrikai Sertéspestis Nemzetközi Konferencia megnyitóján Kardeván Endre kifejtette: ez a betegség komoly gazdasági és kereskedelmi következményekkel is járhat. Megakadályozhatja az uniós sertéshús-termékeknek az egyik legjelentősebb felvevőpiacra, az orosz-kazah-fehérorosz vámunióba történő kivitelét. Kardeván Endre bejelentette: az Európai Bizottság terve, hogy pénzügyi támogatást nyújt valamennyi, a fertőzött országgal szomszédos tagállamnak.

Jelenleg még folyik az egyeztetés az Európai Unió és az orosz-kazah-fehérorosz vámunió között a további lépésekről és intézkedésekről, valamint az export folytatásának feltételeiről - közölte a VM.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?