Ne utazzon a bárány! Ausztrália is behódol?

agrarszektor.hu
Legfőbb báránypiacunk, Olaszország közel is van és nem igényli a feldolgozott húst, maga bontja és csomagolja az ünnepi bárányokat. Hosszabb távon azonban érdemes több piacban gondolkodni és a változó vásárlói igényekhez igazodni. Jól mutatja ezt a britek és az ausztrálok dilemmája is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenlegi legfőbb piacunk, Olaszország nem igényli a bárányok konyhakész leszállítását, elvégzik ezt az olasz darabolóüzemek. A szállítási távolság is kicsi, 8 órán belül, tehát pihenő nélkül elérhetik az állatok a rendeltetési helyüket. Nem így az ausztrál juhok. Ausztráliában a 2017/2018. gazdasági évben 73,2 milliós juhlétszámmal kalkulálnak, a bárányexport pedig 255 ezer tonnáról 258 ezer tonnára nőhet. Ugyanakkor egyre több kritika éri az élőállat-szállítást az országban. A bárányok ugyanis katasztrofális körülmélnyek között utaznak fő rendeltetési helyükre, a Közel-Keletre, elsősorban Szaúd-Arábiába. Mire a hajóút véget ér, ezrek pusztulnak el.

 

A kormánykoalíció egyik tagja, Susan Ley törvényjavaslatot nyújtott be, melyben a közel-keleti élőállat-szállításokat betiltanák. "Ilyen hosszú utakon lehetetlen az állatvédelmi intézkedések betartása" - indokolta a javaslatot a képviselőasszony. Mint azt az agrárszektor.hu a múlt héten megírta, Anglia hasonló lépésre készül, szintén állatvédelmi okokra hivatkozva. A fogyasztók nyomása érezhetően nő ebben az irányban, és ha a világ legnagyobb juhtartója is leállítja az élő állatok transzportját, az több lesz, mint jelzésértékű.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ausztrália azonban nem készült még fel a juhok vágására és darabolására. Bár a zöldek támogatják a törvényjavaslatot, mégsem valószínű hogy a parlament megszavazza azt. David Littleproud mezőgazdasági miniszter ellenezte az exportstopot, mivel az aránytalanul nagy gazdasági károkat okozna. Helyette az ellenőrzés szigorítását vette fel. Indoklásként elmondta, hogy Nyugat-Ausztráliában alig van a bárányok fogadására alkalmas húsfeldolgozó, vagyis az állattartóknak az egész sivatagos kontinensen át kellene utaztatniuk a bárányokat, ami szintén állatkínzás - és rendkívül gazdaságtalan manőver.

Egy korábbi tanulmány már kimutatta: hiába nőne a hozzáadott érték a húsfeldolgozással, az élőállat-szállítás leállítása évente legalább 200 millió ausztrál dollár (39 milliárd forint) kiesését és 10 000 munkahely megszűnését eredményezné. A bárányexporton évente mintegy 1,8 milliárd ausztrál dollárt (351 milliárd forintot) keres a szigetország, vagyis bevételeinek 11 százalékától esne el egyik pillanatról a másikra ebben a szektorban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31