Durván elszabadultak az árak Magyarországon: itt az újabb áremelkedés

Durván elszabadultak az árak Magyarországon: itt az újabb áremelkedés

Már jó ideje drágulnak folyamatosan az élelmiszerek Magyarországon, és ez a trend mostanra bizony a gyümölcsöket is elérte. Noha valamennyi szakember egyetért abban, hogy minél többet kellene ennünk ezekből az élelmiszerekből, a jelenlegi drágulások következtében a magyar fogyasztóknak kétszer meg kell gondolniuk, hogy az egyes gyümölcsökből, hol és mennyit vesznek. Idén január óta ugyanis - az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján - a citrom csaknem 66 százalékkal, míg az alma közel 50 százalékkal lett drágább, a banán drágulása megközelíti a 40 százalékot, a körtéé pedig a 25 százalékot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022-ben komoly áremelkedések voltak tapasztalhatóak jóformán az élet minden egyes területén. A vetőmagoktól a műtrágyákig és a növényvédő szerekig, a takarmány-alapanyagoktól a tápokig, a gépektől a munkaerőig, az energiaköltségekig a mezőgazdaság minden szegmensét elérte a drágulás. Nincs ez másképp az élelmiszerekkel sem, mind a húsok, mind a tejtermékek, mind a kenyerek és pékáruk kapcsán nap mint nap találkozhatunk az áremelkedésekkel.

Az árak növekedése a gyümölcsöket se kímélte, az idei évben az egyes gyümölcsfajták közel 66%-kal is megdrágulhattak, míg másoknál szerényebb, de még mindig kétszámjegyű áremelkedésekkel találkozhattak a fogyasztók. Ha szétnézünk a hazai boltokban, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen gyümölcsö(ke)t válasszunk egy-egy bevásárlás alkalmával, és hogy ezekből mennyit pakoljunk a kosárba. Jelenleg a fontosabb gyümölcsök árai a következőképpen néznek ki:

  • Az almák kilója - fajtától függően - 329-450 forintba kerül;
  • egy kiló körtéért 480-580 forintot kérnek el;
  • a kékszőlők nagyjából 700 forint/kilogramm árban vannak;
  • a fehér szőlő kilója 600-700 forint körül mozog;
  • a magnélküli fehér szőlő viszont akár 1000 forint/kilogramm áron is lehet;
  • a citrom kilója 600-800 forint környékén van;
  • a kék szilva kilójáért körülbelül 560 forintot kérnek el;
  • a japán szilva ellenben már 670 forintba kerül;
  • a mandarin 999 forint/kiló;
  • míg a darabáras gyümölcsök közül a füge 130 forint körül van, a datolyaszilva 230 forint környékén, a mangó darabja pedig 400 forintba kerül.

Az utóbbi időszakban egyre több bolt és bolthálózat tette lehetővé az online bevásárlást, ezzel együtt pedig a házhoz szállítást. És bár felettébb kényelmes, ha az embernek nem kell cipekednie, az így vásárolt gyümölcsök árcímkéi eltérhetnek azoktól, amelyeket a boltokban láthatunk. Ha online szeretnénk gyümölcsöket vásárolni, akkor a következő árakra készülhetünk:

  • A körték kilója 500-900 forint körül mozog;
  • egy kiló alma 330-1000 forint közötti áron kapható;
  • a banán kilójáért 600-900 forintot kérnek el;
  • egy kiló citrom 1100-1400 forintba is kerülhet;
  • a mag nélküli fehér szőlő 1400 Ft/kg áron mozog;
  • a szőlő kilója 700-1400 forint, bár az egzotikusabb import szőlők esetében 2700 forintot is elkérhetnek egy kilóért;
  • egy kilogramm szilvát 550-900 forintért szerezhetünk be;
  • narancsot pedig 800-1200 forintért;
  • az áfonya kilójáért pedig 5200-6400 forintot is elkérnek;
  • a darabáras gyümölcsök közül a mangó 600-650 forintba kerül, az avokádó 400-1300 forintba, a füge 230 forint körül mozog, a pomelot 1000-1400 forintért adják, az ananászt pedig 800-975 forintért szerezhetjük be.

Láthatjuk tehát, hogy a kényelemnek is van egy ára, amit meg kell fizetni. Van azonban egy megoldás, amellyel a boltinál kedvezőbb áron juthatunk hozzá a szezonális gyümölcsökhöz, méghozzá a "Szedd magad, vedd magad" akciók keretén belül. Ezek "hátránya" azonban, vagy nekünk kell időt és energiát beletennünk a gyümölcs leszedésébe, illetve, hogy el kell menni az adott gazdálkodóhoz, és személyesen, helyben beszerezni az áhított gyümölcsöket.

És ha már az egyes gyümölcsök áráról beszélünk, nem hagyhatjuk ki az ősz egyik slágergyümölcsét, a diót. Sajnos ennél a csemegénél is erőteljes drágulást lehetett tapasztalni: hiába nőttek hazánkban a dióültetvények, a dióburok-fúrólégy kártétele egyre komolyabb gondot okoz a gazdáknak. Emellett a tavaszi fagyok miatti terméskieséseknek, a kártevők munkájának és az ellenük való védekezésnek, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségeinek is is komoly hatása van a dió árára. Az egyes webshopokban 5-6 ezer forint körüli áron adják a tisztított dióbél kilóját, de egyes prognózisok szerint fel kell készülni a 7 ezer forintot is meghaladó kilónkénti árra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?