Kedélyesen diskurált a magyar és az orosz agrárminiszter

agrarszektor.hu
A magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés folytatásában érdekeltek a felek - ezt állapította meg a két ország agrárminisztere hétfői megbeszélésükön az orosz fővárosban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor és Nyikolaj Fjodorov moszkvai tárgyalásukon áttekintették a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatokat, és arra a közös álláspontra jutottak, hogy a növelni szeretnék a kereskedelmi forgalmat, és a kétoldalú együttműködés minden területén előrébb kívánnak lépni. Ennek jegyében és szellemében vesz részt Magyarország az Arany Ősz elnevezésű hagyományos moszkvai mezőgazdasági szakkiállításon, október elején.

A két mezőgazdasági miniszter egyetértett abban, hogy a szankciós politika nem jelent megoldást az ukrajnai konfliktusra, azt tárgyalásos úton kell rendezni. A két ország érdekelt a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatok fenntartásában, az állattenyésztés, a növénytermesztés, a vetőmag ágazatban, az agroturizmusban, az állategészségügyben, a technológia transzferben, az oktatásban és a továbbképzésben, valamint az export bővítésében.

A miniszterek fontosnak tartották a Magnit nyíregyházi beruházásának folytatását, hogy az ne álljon le. Megállapodtak abban, hogy Magyarország és az Orosz Föderáció közötti együttműködés kiszélesítése és elmélyítse érdekében Fazekas Sándor küldöttség élén - amelyben üzletemberek is lesznek - ellátogat Tatár- és Csuvasföldre, valamint a Mari Köztársaságba. A GMO-mentesség vonatkozásában a magyar és az orosz álláspont nagyon közel áll egymáshoz. Ellenzik például a GMO-s szervezetek termesztését - állapította meg a magyar és az orosz mezőgazdasági miniszter.

A következő megbeszélés Fazekas Sándor és Nyikolaj Fjodorov között a hónap végén, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság szeptember végi ülésén lesz, majd a tervek szerint október elején az Arany Őszön. Fazekas Sándor kiemelte: az EU Oroszország közötti vita nem érinti a két tárca közötti jó kapcsolatokat. Mindez pedig jó alapot ad a jövőbeni együttműködésre.

A mostani találkozót a földművelésügyi tárca irányítója jó hangulatúnak és optimistának minősítette. Fazekas Sándor úgy vélte: Oroszország érdekelt a mezőgazdasági kapcsolatok fenntartásában, e területen a kétoldalú kereskedelem fejlesztésében. A növekvő tendenciát szeretné mindkét fél erősíteni - jegyezte meg Fazekas Sándor. A magyar tárgyalódelegáció tagja volt, Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kormánybiztosa és Tóth Katalin, az FM helyettes államtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31