2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Élelmiszer

Lázár: fokozott ellenőrzéseket rendelt el a kormány

Fokozott határ-, kereskedelmi és egészségbiztonsági ellenőrzéseket rendelt el az importált tejtermékekkel szemben a kormány. Több más intézkedést is vizsgálnak, hogy a hazai tejágazat helyzetén javítsanak. A tejtermelők ma újra demonstráltak – ezúttal a budaörsi Tescónál – az árletörő importdömping és az alacsony tejfelvásárlási árak miatt.
 
 

Vizsgálja annak lehetőségeit a kormány, hogyan lehet a minőség érdekében korlátozni a tej- és tejtermékimportot – közölte kormányinfós tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ugyanis a tapasztalat, hogy a beérkezett külföldi termékek sokszor rossz minőségűek. A kormány most – közölte a miniszter – fokozott határ-, kereskedelmi és egészségbiztonsági ellenőrzéseket rendelt el.

Mint ismert, a tejtermelők ma is tüntettek az árletörő tejtermékimport ellen. Ezúttal a budaörsi Tescónál vonultak fel teheneikkel, nemrég pedig Budapesten demonstráltak. A fővárosi tüntetés hatására már kezdődtek tejpiaci ellenőrzések, amelyek nyomán külföldi UHT tejeket vontak ki a piacról. Nem tudni, hogy a most elrendelt és bejelentett ellenőrzések hogyan viszonyulnak a már folyamatban lévő piaci vizsgálatokhoz.

Lázár János a piaci ellenőrzéseken felül több más intézkedésről is beszélt:

- a tej áfája 5 százalékra csökken 2017-től

- a hazai tejtermelők kiemelt támogatást kapnak

- a GINOP-ból források nyílnak élelmiszeripari beruházásokra

- a Vidékfejlesztési Programban eddig 159 milliárd forint élelmiszeripari forrásból 127 milliárdra nyújtottak be támogatási igényt mikro- és kisvállalkozások

- megnyílik a nagy cégek előtt a fejlesztési lehetőség

- megvizsgálják, hogyan kerülhet be a magyar tej a közétkeztetési rendszerbe

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu