2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Élelmiszer

Szuperélelmiszer hódít a magyar boltokban: ezt az állattartók sem hagyják szó nélkül

Az állati eredetű húsok kiváltására szolgáló, növényi fehérjékből előállított alternatív készítményeket, úgynevezett műhúsokat egyre több magyar áruházlánc polcain meg lehet már találni. Habár a hazai szervezetek szerint ezek a termékek ma még Nyugat-Európában is luxuscikknek számítanak, ugyanakkor pár év múlva komoly versenytársa lehet a hagyományos húsféléknek.
 
 

Egyre több magyar áruházláncban megtalálhatók már az úgynevezett vegánhúsok, amelyek kizárólag növényi alapanyagokból készült húspótló készítmények - írja a Magyar Nemzet. A hús kiváltásával, a növényi fehérjékből előállított készételek, például hamburgerek már régóta beszerezhetők Magyarországon is, ugyanakkor kiskereskedelmi forgalomban eddig nem volt hozzáférhető alapanyagként a műhús. Ezek a termékek habár manapság egyre népszerűbbek, jelenleg még luxuscikknek számítanak, ugyanis elég drágán beszerezhetők.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta: egyelőre nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is luxusterméknek számítanak az alternatív húspótló készítmények. Ezért ma jellemzően egészségügyi, etikai okokból választja ezeket egy szűk fogyasztói réteg, így rövid távon nem várható, hogy komolyan veszélyeztetné a hagyományos húsfélék piacát a növényi fehérjékből előállított alternatíva.

Ugyanakkor az elnök arra is figyelmeztetett, amennyiben az elmúlt öt-tíz évben tapasztalt technológiai fejlődés sebessége fennmarad, s az alternatív termékek íze és állaga egyre közelebb kerül a hagyományos húshoz, ezzel párhuzamosan pedig érdemben sikerül az önköltségi árakat leszorítaniuk az előállítóknak, akkor komoly piaci alternatívát jelenthet már a fogyasztók köré­ben is az alternatív hús. Éder Tamás hozzátette: a következő egy-két évben nem várható, hogy komolyan veszélyeztetnék a hagyományos piacot az alternatív készítmények.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu