2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Élelmiszer

Új piacok felé kacsingatnak a szerb almatermesztők: itt adnák el a gyümölcsöt

Várhatóan 5 százalékkal nagyobb lesz a tavalyinál az idei szerb almatermés, a legfrissebb becslések szerint közel 540 ezer tonna közötti betakarított mennyiség várható. Ugyanakkor, mivel az EU-ban 10 százalékkal nő a termés, kemény versenyre kell számítani a hagyományos szerb exportpiacokon, ezért kérdéses, hol tudják majd értékesíteni az idei termést.
 
 

Az idei, 2021-es szerb almatermés várhatóan 5%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, a legfrissebb becslések szerint 530-540 ezer tonna közötti betakarított volumen várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Zoran Keserovic, az Újvidéki Egyetem professzora szerint ez jó hír ugyan, viszont mivel az Európai Unióban 10%-kal, 11,3 millió tonnára nő a termés, kemény versenyre lehet számítani a hagyományos szerb exportpiacokon úgy, hogy érkeznek hírek még a raktárakban levő jelentős tavalyi készletekről, elsősorban Olaszországból és Lengyelországból. Ezért a piaci kereslet meglehetősen lanyha, így a professzor szerint a 30 eurócent/kg (kb. 110 Ft/kg) körüli ajánlatokra gondolkodás nélkül rá kell bólintani, de csak a legjobb minőséget előállító ültetvényeknél képzelhető el, hogy egyáltalán labdába rúghatnak az EU-piacain. 

A szerbek viszonylag jól állnak hűtőtárolókból, de így is kérdéses, hogy hol tudják értékesíteni az idei termést. Évek óta az egyik legjelentősebb exportpiacuk Oroszország volt, ahová 65-70 eurócent/kg áron, stabil mennyiségeket tudtak szállítani, de hamarosan termőre fordulnak az utóbbi években eltelepített orosz ültetvények, ezért itt jelentős keresletcsökkenésre számítanak. A másik irány a Közel-Kelet és a nem is annyira közeli Kelet: ez lesz az első év, hogy a csacsaki termesztőkörzetből szerb Red Delicious-t szállítanak Indiába, ahol főleg a piros héjú almákat keresik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!