2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Élelmiszer

Vége az édes életnek? Újabb termékekre vetné ki a kormány a csipszadót

Lapértesülések szerint a kormány újabb édességeket vonna a Népegészségügyi Termékadó (NETA) hatálya alá.
 
 

Azt fontolgatja a kormány, hogy újabb termékekre is kiterjeszti a csipszadóként elhíresült NETA-t, értesült a Népszava. A lap birtokába került kormányzati javaslat szerint jövőre az édes termékek (üdítők, sütemények) után akkor is meg kellene fizetni a különadót, ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A csak édesítőszert tartalmazó termékek közterhe azonban alig egyharmada lesz a cukrosokénak, így például az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti majd. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, a cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint adót kell majd fizetni. Szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök és zöldséglevek is. A jövőben csak a magas, legalább 75%-os gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülhetnek a NETA megfizetése alól. Most ez a határ 25%-on van.

A javaslat több új terméket is bevonna az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket, de a zöldségcsipszek és a pattogatott kukorica adóterhe is nőhet a javaslat értelmében.

A javaslatból nem maradhatnak ki az energiaitalok sem. Ugyan több gyártó is elhagyta a taurint ezekből a termékekből, de más, az egészségre továbbra is veszélyt jelentő stimulánssal pótolták azt. Így a javaslat készítői adókötelessé tennék azokat az energiaitalokat, amelyekben van koffein, vagy valamilyen élénkítő szer. Ezekért az italokért literenként 100 forint adót kellene majd megfizetni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu