2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Élelmiszer

Wales már a Brexit utáni időkre spájzol

Mivel senki sem tudja, mennyire lesz „hard” a Brexit, a walesi kormány igyekszik felkészülni, hogy legalább rövid távon enyhítse a várhatóan szűkülő élelmiszer-kínálat okozta nehézségeket. Közben óva intette a lakosságot: ne rohanja meg az élelmiszerüzleteket - áll a blog.syngenta.hu-n.
 
 

A walesi kormány már elkezdte raktározni az élelmiszereket. A legrosszabb Brexit-forgatókönyv szerint az élelmiszerárak emelkedése és a kínálat csökkenése várható, valamint az, hogy a szállítók nem hoznak romlandó termékeket az Egyesült Királyságba. Wales mindenesetre készül, ugyanakkor a sajtó figyelmeztet, talán búcsút kell inteni olyan termékeknek, mint bizonyos típusú sajtok, zöldségek, halak.

Cheddar sajt (Forrás: goldenagecheese.com)
Az Egyesült Királyságban kapható sajtok, vajak, joghurt stb. 98 százalékát ugyanis az EU-ból importálják

 – állapította meg a London School of Economics (LSE). A WalesOnline rosszmájúan hozzá teszi, hogy a reggeli azért meglesz, hiszen a brit tehenek és tyúkok jól teljesítenek, így tej- és tojáshiány nem várható. Az ír vaj és cheddar sajt beszerzése azonban nehezebbé válik, nem is beszélve a francia brie és az olasz parmezán sajtokról. Ugyancsak sokkal kevesebb paradicsomra és egyéb friss zöldségre számíthatnak a vevők, akik már most arról beszélnek, mennyire fog hiányozni a Spanyolországból és Hollandiából érkező olcsó primőráru az év első hónapjaiban.

Bár Nagy-Britanniát tenger veszi körül, a hetvenes évek óta az ország halimportra is szorul. A tőkehal-kínálat mintegy 80-90 százaléka importból származik. Az importált tőkehal mintegy 70 százalékát a Skandináviától északra elterülő Barents-tengeren fogják, márpedig ebből készül a nemzeti eledel, a fish and chips. Igaz, a hozzávaló krumpli helyben is megterem. A walesi birkatenyésztők pedig a jövőjükért aggódnak, hiszen termelésük csupán 5 százalékát fogyasztják helyben, a fő piacuk pedig az Európai Unió.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu