2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Európai Unió

Idén is a tavalyi katasztrofális évet nyögöm - interjú Torma Tamás fiatal gazdával

A 25 éves Torma Tamás számára soha nem volt kérdés, hogy mezőgazdasággal szeretne foglalkozni. 2008 óta 117 hektáron folytat növénytermesztést, és bár a tavalyi év számára is katasztrofális terméseredménnyel zárult, optimistán, tervekkel néz a jövőbe.
 
 

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Torma Tamás: Mivel a családom is mezőgazdasággal, földműveléssel foglalkozik, számomra is egyértelmű volt a választás. A gazdálkodást többnyire bérelt szántó területen, és néhány hektár saját területen kezdtem el. A 2008-as év őszétől indítottam el önálló gazdálkodásomat. A növénytermesztésen kívül állattenyésztéssel is foglalkozom. Jelenleg 8 darab vegyes korcsoportú szarvasmarhát nevelek.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Torma Tamás: Jelenleg 117 hektáron folyik a termelés, melyből körülbelül 20 hektár a sajátom. Klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom: búzát, kukoricát, napraforgót termelek. Búzát a területeim 40-50 százalékán, napraforgót és kukoricát 20-30 százalékán, pillangós növényeket 20 százalékán termesztek. Az említett növények közül véleményem szerint bármelyiket érdemes termelni, ha jó az időjárás, és ha jó áron lehet eladni.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Torma Tamás: A megtermelt árut a közelben lévő felvásárló cégeknél értékesítem, a Helyő Gabonamag kft-n, és az Abaúji Olajmag kft-n keresztül. Ennek a két szövetkezetnek én is tagja vagyok, és soha nem tapasztaltam problémát eddigi értékesítéseim során.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Torma Tamás: Nekem is nagyon rossz volt a 2010-es év, mert nagyon sok belvizes területem van. A tavalyi évben csak búzát tudtam termelni, azt is nagy veszteséggel. Tavaszi növényeket a sok eső matt nem tudtam vetni, így vis majort kellet jelentenem. A rengeteg vetetlen terület hatással van az idei évre is, mert kétszerannyi munkát kell elvégeznünk. Ősszel a belvíz miatt volt nehézkes a vetés, most pedig a szárazság miatt.

Agrárszektor.hu: Mikor volt sikeres a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Torma Tamás: 2008 szeptemberében kaptam kézhez a határozatot, hogy megnyertem a Fiatal Gazda pályázatot. Ebből sikerült megvásárolnom a termeléshez szükséges anyagokat (vetőmag, műtrágya) és munkagépeket.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Torma Tamás: Ez volt az első pályázatom, amit az internetről tudtam meg.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Torma Tamás: Terveim között szerepel, hogy a használt területek közül a saját tulajdont növeljem, mert csak így lehet biztosítani a gazdaság jövőjét.

A géppark bővítésén és fejlesztésén azért gondolkodom, hogy gyorsabban és igényesebben tudjam elvégezni a munkát. A jövőben szeretnék beszerezni egy nagyteljesítményű traktort és hozzá való vetőgépet.
Jelenleg egy MTZ tipusú traktorral és hozzá való munkagépekkel rendelkezem. A gazdaságban lévő nagyobb munkákat a testvérem segítségével tudom megoldani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben