2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Európai Unió

Most már késő! - Brüsszel leállította a támogatást

Megszüntette a sertéshús magántárolási támogatását a napokban az Európai Unió. Tizennyolc tagállamban összesen 65 ezer tonna sertéshúst vontak ki átmenetileg a piacról. Az intézkedést azért vezették be, mert az orosz embargó miatt jelentős uniós húskészletek halmozódtak fel, de Magyarországon nem volt komoly érdeklődés a támogatás iránt.
 
 

Felfüggesztette az Európai Bizottság (EB) április 29-én a sertéshús magántárolási támogatását, mivel a testület szerint már nincs szükség a beavatkozásra. Az EB még márciusban hirdette meg az intézkedést, amellyel meghatározott összegű tárolási, időszakos támogatást nyújtott a piaci szereplőknek. A cél az volt, hogy megakadályozzák az orosz embargó miatti uniós árcsökkenést.

Az elmúlt hét hétben tizennyolc tagállamban mintegy 65 ezer tonna sertéshúst vontak ki a piacról három-öt hónapra. A legnagyobb mennyiségeket Dániában, Spanyolországban és Németországban tárolták, de Lengyelországban, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban is vontak ki jelentősebb sertéshús-készleteket a piacról.

Magyarországon nem volt nagy érdeklődés a magántárolás iránt, mivel a hazai húsipari cégek mindössze 300 tonnára kértek támogatást - derül ki az uniós összesítésekből. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint ennek oka, hogy a magántárolás valójában nem jelent igazi megoldást, hanem csak elodázza az értékesítési gondokat. A magyar cégek ráadásul az emabargó előtt sem szállítottak nagy húsmennyiséget az orosz piacra, így nálunk nem közvetlenül a beviteli tilalom, hanem az annak hatására kialakult uniós sertés- és húsárcsökkenés okozott nagyobb gondokat - tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a terméktanács titkára. 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu