2018. szeptember 24. hétfő Gellért, Mercédesz

Hírek - Gépek

Új vetőgéppel lépett piacra a Pöttinger

Univerzális eszközt kínál a vetésekhez az osztrák Pöttinger. Az AEROSEM PCS Duplex Seed nemcsak a gabonák és aprómagvak földbe juttatására alkalmas pneumatikus szemenkénti vetőgép, de ikersorok is kialakíthatók vele, és ezáltal akár 10 százalék körüli termésnövekedés érhető el.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Duplex Seed vetési rendszer immár a Pöttinger népszerű AEROSEM PCS vetőgépeinél is elérhető. Ezzel a siló- vagy szemes kukorica ikersorokban vethető, amely eljárás jó ideje bizonyította, hogy termésnövelő hatással bír. A magok közötti 30 százalékkal nagyobb tér minden növénynek 70 százalékkal több helyet biztosít, így a gyökerek szabadabban fejlődhetnek. A bécsi BOKU egyetem által 2015-ben elvégzett kísérletek során silókukoricában 11 százalékkal, szemes kukoricában pedig 8 százalékkal többet tudtak betakarítani az ilyen technológiával elvetett növényekből. Tavaly a gépet Magyarországon is próbára tették, és hasonló eredményre jutottak vele.

AEROSEM PCS Duplex Seed

Nemcsak az elért termésátlag növekedett, de – 10 km/h munkasebesség mellett – 25 százalékkal nagyobb területet tudtak bevetni a géppel egységnyi idő alatt. Az már csak hab volt a tortán, hogy a talajkárosodás mértéke is kisebbnek bizonyult. Az AEROSEM PCS Duplex Seed óriási előnye a kisgazdaságoknál mutatkozik meg leginkább, hiszen nem kell külön gépet vásárolniuk a gabonák, valamint az aprómagvas és kapás növények vetéséhez. Ráadásul a kukorica köztes növény vagy műtrágya egyidejű kijuttatásával is vethető.

A Duplex Seed rendszerrel kialakított ikersorok párjai 12,5 cm-re helyezkednek el egymástól, az ikersorok középvonalainak sortávolsága pedig 75 cm, vagyis a kukorica a hagyományos adapterekkel is betakarítható. Az eltérő vetőmagok közötti váltás is gyorsan megy, ráadásul a szükséges műveletek egy része a fülkében elhelyezett terminálon keresztül oldható meg. Egyszerűen csak be kell állítani a hektáronkénti vagy négyzetméterenkénti magmennyiséget, és a gép ezután folyamatosan ellenőrzi a vetési pontosságot a csoroszlyáknál.

510 mm-es hullámos tárcsák

A 2015/2016-os gazdasági évben a Pöttinger 20 százalékkal növelte eladásait a vetőgépek területén. Fontos újításuknak számít a 3–9 m munkaszélességű TERRASEM pneumatikus vetőgépeknél elérhető 510 mm-es hullámos tárcsa, amely 45 mm szélességben és 60 mm mélységben dolgozza át a földet. Ezzel csak minimális mértékben bolygatja meg a talajt, vagyis nem hagy rögöket maga után, így ideális feltételeket teremt a vetéshez. A tárcsák 12,5 cm-es távolsága azt jelenti, hogy a területnek csupán a 36 százalékát műveli meg az eszköz, és ezzel jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság
  Támogató:

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu