2020. április 7. kedd Herman

Hírek - Gépek

Új vetőgéppel lépett piacra a Pöttinger

Univerzális eszközt kínál a vetésekhez az osztrák Pöttinger. Az AEROSEM PCS Duplex Seed nemcsak a gabonák és aprómagvak földbe juttatására alkalmas pneumatikus szemenkénti vetőgép, de ikersorok is kialakíthatók vele, és ezáltal akár 10 százalék körüli termésnövekedés érhető el.
 
 

A Duplex Seed vetési rendszer immár a Pöttinger népszerű AEROSEM PCS vetőgépeinél is elérhető. Ezzel a siló- vagy szemes kukorica ikersorokban vethető, amely eljárás jó ideje bizonyította, hogy termésnövelő hatással bír. A magok közötti 30 százalékkal nagyobb tér minden növénynek 70 százalékkal több helyet biztosít, így a gyökerek szabadabban fejlődhetnek. A bécsi BOKU egyetem által 2015-ben elvégzett kísérletek során silókukoricában 11 százalékkal, szemes kukoricában pedig 8 százalékkal többet tudtak betakarítani az ilyen technológiával elvetett növényekből. Tavaly a gépet Magyarországon is próbára tették, és hasonló eredményre jutottak vele.

AEROSEM PCS Duplex Seed

Nemcsak az elért termésátlag növekedett, de – 10 km/h munkasebesség mellett – 25 százalékkal nagyobb területet tudtak bevetni a géppel egységnyi idő alatt. Az már csak hab volt a tortán, hogy a talajkárosodás mértéke is kisebbnek bizonyult. Az AEROSEM PCS Duplex Seed óriási előnye a kisgazdaságoknál mutatkozik meg leginkább, hiszen nem kell külön gépet vásárolniuk a gabonák, valamint az aprómagvas és kapás növények vetéséhez. Ráadásul a kukorica köztes növény vagy műtrágya egyidejű kijuttatásával is vethető.

A Duplex Seed rendszerrel kialakított ikersorok párjai 12,5 cm-re helyezkednek el egymástól, az ikersorok középvonalainak sortávolsága pedig 75 cm, vagyis a kukorica a hagyományos adapterekkel is betakarítható. Az eltérő vetőmagok közötti váltás is gyorsan megy, ráadásul a szükséges műveletek egy része a fülkében elhelyezett terminálon keresztül oldható meg. Egyszerűen csak be kell állítani a hektáronkénti vagy négyzetméterenkénti magmennyiséget, és a gép ezután folyamatosan ellenőrzi a vetési pontosságot a csoroszlyáknál.

510 mm-es hullámos tárcsák

A 2015/2016-os gazdasági évben a Pöttinger 20 százalékkal növelte eladásait a vetőgépek területén. Fontos újításuknak számít a 3–9 m munkaszélességű TERRASEM pneumatikus vetőgépeknél elérhető 510 mm-es hullámos tárcsa, amely 45 mm szélességben és 60 mm mélységben dolgozza át a földet. Ezzel csak minimális mértékben bolygatja meg a talajt, vagyis nem hagy rögöket maga után, így ideális feltételeket teremt a vetéshez. A tárcsák 12,5 cm-es távolsága azt jelenti, hogy a területnek csupán a 36 százalékát műveli meg az eszköz, és ezzel jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu