Vészesen sok a szaharai por a levegőben: sáros eső jöhet éjjel

Vészesen sok a szaharai por a levegőben: sáros eső jöhet éjjel

agrarszektor.hu
Sopron környékén tegnap veszélyessé vált a levegőminőség a magas szállópor koncentráció miatt, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, kifogásolttá. Ma még sok szaharai por jön hazánk térségébe, éjjel azonban érkezik a csapadék, ezért sokfelé eshet sáros eső. Jó hír viszont, hogy holnapra az átvonuló hidegfront mögött kitisztul a légkör, a hét hátralévő részében a mostanihoz mennyiségű por már nem jön Afrika felől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma még nagy mennyiségben érkezik dél felől a szaharai por térségénkbe, ami azon kívül, hogy elhomályosítja a napot, valamint sivatagi hangulatú napkeltéket és naplementéket okoz, sáros eső formájában mosódhat ki a légkörből és okozhat kellemetlen perceket az autósoknak. Ma éjjel sokfelé lehet erre számítani - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból bizony a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött alakul. Sopron környékén tegnap már veszélyessé, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, illetve kifogásolttá vált a levegőminőség. A szálló por izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58