Vészesen sok a szaharai por a levegőben: sáros eső jöhet éjjel

Vészesen sok a szaharai por a levegőben: sáros eső jöhet éjjel

agrarszektor.hu
Sopron környékén tegnap veszélyessé vált a levegőminőség a magas szállópor koncentráció miatt, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, kifogásolttá. Ma még sok szaharai por jön hazánk térségébe, éjjel azonban érkezik a csapadék, ezért sokfelé eshet sáros eső. Jó hír viszont, hogy holnapra az átvonuló hidegfront mögött kitisztul a légkör, a hét hátralévő részében a mostanihoz mennyiségű por már nem jön Afrika felől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma még nagy mennyiségben érkezik dél felől a szaharai por térségénkbe, ami azon kívül, hogy elhomályosítja a napot, valamint sivatagi hangulatú napkeltéket és naplementéket okoz, sáros eső formájában mosódhat ki a légkörből és okozhat kellemetlen perceket az autósoknak. Ma éjjel sokfelé lehet erre számítani - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból bizony a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött alakul. Sopron környékén tegnap már veszélyessé, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, illetve kifogásolttá vált a levegőminőség. A szálló por izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?