2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Itt egy újabb megye, ahol rossz éve van a búzának

Idén 15-20 százalékkal lett alacsonyabb a búza átlaghozama Zala megyében az előző évhez képest. A napokban learatták ugyanis a búza több mint 80 százalékát, amelynek a nagy részét már fel is bálázták. A megye egyese részeiben azonban a termény minősége és mennyisége között jelentős különbségek vannak.
 
 

A 27 970 hektáron termelt őszi búza 84 százalékát már learatták, az eddigi hektáronkénti termésátlag pedig 5,4 tonna volt, a tavalyi 5,9 tonnás terméssel szemben. A tavaszi búza aratása is megkezdődött Zalában, a teljes termőterület 40 százalékán 4,4 tonna volt az átlaghozam - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-nek.

A szalma 70 százalékát felbálázták, és a learatott területek több mint felén elvégezték a tarlóhántást is. A tárolókapacitás elegendő, szárításra nincs szükség, érdemes azonban figyelni a kukoricabogárra és a kukoricamolyra, mert a földeken komoly gondokat okozhatnak.

A megye egyes járásaiban a termény mennyisége és minősége közt is jelentős különbségek vannak. Zalaegerszeg környékén a magtárakba került búza közel 60 százaléka euró, 2-3 százaléka malmi minőségű, míg a takarmány minőség 40 százalékot tesz ki. Ezzel szemben a Zalaszentgrót környékéről beszállított búza nagy része malmi minőség. A takarmánybúzát tonnánként 40,5-42 ezer forintért tudják értékesíteni, az euró búza tonnánkénti ára 42-43,5 ezer forint, míg a malmi búzáé 44-45 ezer forint. A javító búzát 46,5-47 ezer forint közötti áron tudják eladni tonnánként. Az őszi árpát pedig tonnánként 36 500 forintért vásárolják fel

 - tájékoztatott a megyei elnök.

A 15 610 hektáron termelt repce betakarítása már befejeződött, az átlaghozam csaknem 2,9 tonna volt hektáronként. A gazdák végeztek az őszi árpa aratásával is, a közel 5 ezer hektárnyi területen 25 ezer tonna árpa termett, a hektáronkénti átlaghozam 5 tonna, míg tavaly egy hektáron átlagosan 5,7 tonna árpa termett.

Az elmúlt napokban a záporok, zivatarok késleltették a betakarítási munkákat, a leesett csapadék viszont jelentősen segíti a talajmunkákat

 - közölte Süle Katalin.

A repce tonnánkénti ára 106 -108 ezer forint, a napraforgóé pedig 98 ezer forint, ezzel szemben a termést tavaly július végén ennél alacsonyabb áron tudták értékesíteni. A NAK megyei szervezetének korábbi közlése szerint az elmúlt év azonos időszakában a takarmánybúzát tonnánként 32-33 ezer forintért, az euró búzát pedig 35-36 ezer forintért tudták eladni. A malmi búza ára 39 ezer volt tonnánként. Az őszi árpát tonnánként 32 ezer forintért, a repcét pedig 106 ezer forintért vásárolták fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben