Örülhetnek a feldolgozók: így változott az ipari paradicsom ára

Örülhetnek a feldolgozók: így változott az ipari paradicsom ára

agrarszektor.hu
Megegyeztek az érintettek az észak-olaszországi ipari paradicsom áráról. A következő szezonra a feldolgozók csak 1 euróval fognak többet fizetni a termelőknek a tavalyi árnál, mert a kínálat egyensúlyban van a kereslettel, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Észak-Olaszországban az ipari paradicsomért 88 €/tonna (95,5 USD/t) árat fognak fizetni a 2020-as szezonban, amelyből 1 eurót elkülönítenek a termelői szervezetek által nyújtott szolgáltatásokért és támogatásért. Az egyezséget az ipar és a mezőgazdasági termelők között február 13-án írták alá. Az elfogadott ár alig haladja meg a tavalyi szezonban fizetett 87 euro/tonnát, tudhattuk meg a NAK elemzéséből.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A brix-érték alapján prémiumot is fizetnek majd, ahol a 4,90 érték lesz a legmagasabb a tavalyi 4,95 helyett, ezzel is közelebb kerülve a terület átlagos brix-értékéhez. A termelők és a feldolgozók a piaci egyensúly garantálása érdekében megállapították az ültetett terület nagyságát és a mennyiségi küszöbértékeket. 36 500 hektár művelt területről 2,6 - 2,75 millió tonna közötti mennyiséget kellene betakarítani. A megállapított mennyiségi korlátok túllépése esetén kiszámított levonásokat az OI Pomodoro szervezet által kezelt alapba irányítják és az ágazaton belüli fejlesztési kezdeményezések finanszírozására használják fel.

A megegyezett ár nem okozott nagy meglepetést az ágazatban érintettek számára, ahogyan a többi feldolgozó országban is az előző évihez közeli árak várhatóak. A Világ Ipari paradicsom Feldolgozó Tanácsa (WPTC) szerint az előzetes adatok alapján a 2020-as évben 39,29 millió tonna termés várható, ami 5,1%-os növekedés a 2019-es 37,38 millió tonnához képest. Ezzel egy időben a paradicsomtermékek kereslete éves szinten mintegy 1%-kal növekszik. A tavalyi év kereslete és kínálata kiegyensúlyozott volt, ezzel kevés lehetőség van egy jelentős mennyiség növekedésre 2020-ban. A 28/30-as olasz paradicsom-sűrítmény ára stabilan 780-820 €/tonna körül áll és nem mozdult október óta, ami egyébként az ipari paradicsom feldolgozásának befejező hónapja, ezzel jelezve, hogy a kereslet egyensúlyban van a kínálattal.

A 2019. január-októberi export adatok 3,04 millió tonnára emelkedtek, ezzel visszatérítve az ipart a rendes kerékvágásba és a 2016. évihez közeli szintre emelve, ami 3,07 millió tonna volt. Az olasz export 6%-kal 696 ezer tonnára emelkedett, de ez csak kevéssé kapcsolható a 2019-es szezonhoz, mint inkább a 2018-as extrémkevés terméshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43