2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Újra támad a brutális kánikula

A következő időszakban elkerülik a térségünket az időjárási frontok, átadva a helyüket egy magas nyomású képződménynek, ezért egyelőre véget ér a változékony időjárás, és a nyári anticiklonokra jellemző szél-, és csapadékmentes, igazi kánikula időszaka köszönt ránk a következő napokban.
 
 

Az elmúlt napok változékony, és az évszakhoz képest hűvösebb, csapadékosabb időjárása tovább csökkentette az aszállyal terhelt területeket, bár az Alföld északi részén, és a Dunántúlon továbbra is vannak nagy területek, ahol jelentős vagy súlyos az aszály. A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 670-700 foknap között, az Alföldön 730 foknap fölött, délen, délkeleten 790-810 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak - írja a met.hu.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!


A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén látható kép megegyezik az aszályindexet ábrázoló térképen tapasztalt információkkal. A hegységeinket dús növényzet jellemzi, ami el is várható az év ezen szakaszában. Ugyanakkor jól látszik a kalászosok és a repce érése is. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint az eddigiekhez képest némi növekedés, de legalábbis kisebb mértékű csökkenés tapasztalható, köszönhető az utóbbi napok csapadékainak.

A hét végéig anticiklon határozza meg az időjárásunkat, aminek köszönhetően egyre emelkedni fog a nappali felmelegedés, várhatóan a hét közepétől a riasztási fokozatot is eléri a napi középhőmérséklet, amit mindenképp szem előtt kell tartani a kinti munkák szervezéséhez.

Csapadékra nem lehet számítani, tehát az aszályos területek mérete ismét emelkedésnek indul, vagy tovább súlyosbodik ott, ahol már eleve jelen van a szárazság.

A nappali legnagyobb hőmérséklet kedden már sokfelé, szerdától pedig a magasan fekvő területeken leszámítva mindenhol 30 fok fölött lesznek, sőt sok helyen a 35 fokot is meghaladja a nappali maximum, és a hét közepétől pedig már hajnalban is alig frissül fel a levegő, mert a reggeli minimumok is meg fogják haladni a 20 fokot. A kinti munkálatok szervezésénél a nagy meleg mellett tekintettel kell lenni az erős UV sugárzásra is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu