Váratlan meglepetést tartogat a gazdáknak az időjárás a déli országrészben

Váratlan meglepetést tartogat a gazdáknak az időjárás a déli országrészben

agrarszektor.hu
A havas, téli idő karácsonyra sem érkezett meg, és bár a hét végére kapunk egy kis hideget, ez nem lesz tartós. A jövő hét első felében ugyanis újabb intenzív melegedés zajlik majd fölöttünk a légkörben, a gyors változásokhoz pedig csapadék is társul. Eddig a szokásosnál kevesebb esett decemberben, ez most sokfelé, főleg a déli országrészben jócskán pótlódik. Ezeken a területeken még van nedvességhiány a talaj mélyebb rétegeiben, így jó helyre érkezik az eső.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét második fele borús, párás, ködös idővel telt, csak néhol alakult ki szitálás, gyenge eső, a hőmérséklet alig mozgott, kevéssel 0 fok fölött alakult - írja a met.hu. Hétfőtől már megközelítették hazánkat az időjárási frontok, kedden többfelé, szerdán főleg északkeleten esett az eső. Az elmúlt 10 nap során többnyire 5 mm alatti csapadék hullott az országban, de Nyíregyházától északkeletre 10-15 mm esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén jócskán elmarad a sokéves átlagtól. Keddtől a délnyugat felől érkező egyre enyhébb léghullám az ország nagyobb részén a megélénkülő széllel kisöpörte a felszín közelében megült ködöt, sőt szerdán délnyugaton a nap is több órára kisütött. A hőmérséklet csúcsértéke így ezeken a helyeken a 13-15 fokot is elérte, míg északkeleten maradt a borult, párás idő, mindössze 5 fok körüli maximummal. Hiába a téli napforduló (december 21.), és az ezzel együtt járó legalacsonyabb napállás és leggyengébb besugárzás, az elmúlt másfél hét során fagy gyakorlatilag nem volt az országban. Átlagosan az elmúlt 10 nap délnyugaton 2-3, északkeleten 4-5 fokkal volt enyhébb a szokásosnál. A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, és ezt talajfagy sem gátolja. A talaj felszíne országszerte sáros, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített, az ennél mélyebb rétegek azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tudnak nedvességet fölvenni. 

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. A földeken nincs hó, a december 23-án, a kevésbé felhős délnyugati országrészről készült nagy felbontású műholdképeken azt látni, hogy az őszi vetések szépen fejlettek.

A következő napokban változékony, mozgalmas időre számíthatunk. Szombatra erős északi széllel hideg légtömeg érkezik térségünkbe, a hét végén így az eddigieknél hidegebb, tiszta, nagyobb részt napos időre van kilátás. Vasárnap reggelre országszerte fagy várható, helyenként -5 fok alá csökken a hőmérséklet. A hideghullám nem tart sokáig, már vasárnap megindul újra a déli áramlás, aminek hatására akár hó is hullhat. A jövő hét első felében igen enyhe, szeles (nagy területen viharos déli szél várható hétfőn és keddre virradóan), időnként esős idő vár ránk, ebben az évben már nem érkezik meg a tél. A csapadék mennyisége jövő csütörtökig többnyire 5 és 20 mm között valószínű, de a déli országrészben ettől is több hullhat. Nagyobb mennyisége csütörtökön, pénteken, és kedden-szerdán várható. A számítások szerint ezúttal arrafelé várható a több eső, ahol a talaj mélyebb rétegei még nem töltődtek föl teljesen. Túl vagyunk a napfordulón, így a nappalok, ha csak lassan is, de már egyre hosszabbodnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?