2019. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam

Hírek - Agrárpénzek

Aggasztó: történelmi csúcsot döntöttek az élelmiszerárak!

Decemberben átlépte a 2008-as élelmiszerválság idején elért történelmi csúcsot az élelmiszerárak szinte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A FAO mai napon megjelent adatai szerint a globális élelmiszerár-index 214,7 pontra szökött fel 2010 utolsó hónapjában, a novemberi 206 pontról. A mutató ezzel egy hónap alatt 4,3 százalékkal emelkedett, és megdöntötte a 2008 júniusában beállított történelmi rekordot.


A legnagyobb mértékben az egy évvel ezelőtti szinthez képest a növényi olajok és a szemestermények drágultak, de a cukor ára is jelentősen emelkedett, főként a rossz időjárás miatt.


Az index már hatodik hónapja emelkedik, szemben a korábbi évek tapasztalataival, amikor 1-2 hónapra közelítették meg a csúcsokat az árak. A FAO elemzői szerint a megcsappant készletek miatt ráadásul egészen a jövő nyár végéig magas árakra kell számítani.

A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu