2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Agrárpénzek

Aggasztó: történelmi csúcsot döntöttek az élelmiszerárak!

Decemberben átlépte a 2008-as élelmiszerválság idején elért történelmi csúcsot az élelmiszerárak szinte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint.
 
 

A FAO mai napon megjelent adatai szerint a globális élelmiszerár-index 214,7 pontra szökött fel 2010 utolsó hónapjában, a novemberi 206 pontról. A mutató ezzel egy hónap alatt 4,3 százalékkal emelkedett, és megdöntötte a 2008 júniusában beállított történelmi rekordot.


A legnagyobb mértékben az egy évvel ezelőtti szinthez képest a növényi olajok és a szemestermények drágultak, de a cukor ára is jelentősen emelkedett, főként a rossz időjárás miatt.


Az index már hatodik hónapja emelkedik, szemben a korábbi évek tapasztalataival, amikor 1-2 hónapra közelítették meg a csúcsokat az árak. A FAO elemzői szerint a megcsappant készletek miatt ráadásul egészen a jövő nyár végéig magas árakra kell számítani.

A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben