2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Agrárpénzek

Az agrártermelés tele van kockázattal, mégis válságálló ágazat

Válságálló, bedőlésre nem hajlamos ágazat az agrárium, mégis szüksége lehet hitelbiztosításra, hiszen politikai, kórtani és időjárási kockázatok miatt is könnyen bajba kerülhetnek a beszállítók – magyarázta a hallgatóságnak Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító hazai kockázatkezelési igazgatója a siófoki Portfolio Agrárszektor konferencián, december 5-én.
 
 

Az Euler Hermes egész Európát tekintve 1/3 arányban agrár kötődésű ügyfélkörrel bír, aminek éppen az az oka, hogy számos, rajta kívül álló okból kerülhet bajba egy mezőgazdasági kibocsátó - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Vannak ugyanakkor olyan ciklusok az életében, amelyek kockázati szerepe előre jósolható. Az egyik ilyen az uniós pénzügyi ciklus, amely 7 évenként elárasztja majd elapasztja az országba ömlő pénzügyi forrásokat, hiszen az uniós források 40 százaléka az agráriumban koncentrálódik.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy milyen hatása van Magyarország GDP-jére az uniós pénzeknek. 2014-ben 4,5%-os volt a növekedés, 2015-ben 3,6%, 2016-ben pedig csak 2,5%, hiszen ekkorra fogytak el a korábbi tartalékok, az új ciklus pályázataira épülő beruházások pedig még nem kezdődtek meg. Kíváncsi vagyok 2021-re, remélem, ekkor a torzulást nem okoz majd az új ciklus a növekedési adatokban”

 – mondta Bujdosó Tünde, a hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója. A szektorra erőteljes hatással van a világpolitika is, gondoljunk a vámháborúra az USA és Kína között, de akár egyetlen nagy világpiaci fogyasztó megváltozott viselkedésének is, és itt újra Pekingre érdemes tekinteni. Ez a kockázati tényező rosszul becsülhető. Ehhez képest könnyebben megjósolható egy világméretű állategészségügyi járvány piaci hatása, erre példa a 2016-os madárinfluenza. Egy járvány végigsöprését átmeneti áremelkedés kíséri, amit azonnal a termelés megszaladása és árzuhanás követ – ez egy biztosan bekövetkező ciklikusságot eredményez az agráriumban.

Most azt látjuk, hogy a túltermelés fizetési gondokat okoz a víziszárnyas szegmensben, és mindez egy három évvel ezelőtti eseményre, a madárinfluenzára vezethető vissza.”

Viszonylag jól kalkulálható kockázat az is, ami generációváltási és ezzel együtt a technológiaváltási nehézségekből adódik az ágazatban. Az éghajlati kockázatok is a becsülhető kategóriába tartoznak, de számolnak a munkaerőhiány jelentette kockázattal is. „Sok a kockázat, mégis egyik kedvenc szektorunk az agrárium. A rá leselkedő veszélyek ellenére kifejezetten válságállónak bizonyult, és a bedőlési aránya mindössze 0,4 százalék. Az általunk vizsgált 18 szektorból ez a második legkevésbé kockázatos terület” – emelte ki a szakember előadásában.

Bujdosó Tünde

Feltehető a kérdés, hogy akkor miért volna szüksége hitelbiztosításra? Klasszikus esetben erre akkor van szükség, hogy ha a vevő nem fizet, akkor a biztosító kárpótolja a szállítót. Az agráriumban számos sajátos kapcsolat van, például az integrátor és termelő viszonylatában mindketten lehetnek vevők és szállítók is (jellemzően az integrátor nyújtotta előleget biztosítják), de szükség van alacsony adminisztrációs teherrel járó termékekre, valamint szükség lehet egyedi árazási lehetőségekre is, például politikai kockázat esetére. Magyarország egyébként az A-tól D-ig terjedő kockázati skálán a B2-es besorolást kapta, ami nagyon előkelő helyezés.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!