2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Agrárpénzek

Ez export a magyar élelmiszeripar adu ásza

A Vidékfejlesztési Minisztérim 2010-es évi jelentése szerint a tavalyi évben csökkent a magyar élelmiszeripar belföldi piaca, az export viszont 7,6 százalékkal bővült, és ez a jelek szerint a jövőben sem mutat változást.
 
 

A Napi Gazdaság elemzése szerint az utóbbi öt évben folyamatosan csökkent az élelmiszeripar termelése, hiába nőtt a ipari termelés tavaly nem kevesebb, mint 10 százalékkal.

Ennek ellenére az export felfelé ível, 2010-ben ugyanis 7,6 százalékkal nőtt az exportértékesítés hazánkban - a malomiparon kívül minden alágazatban - ebből pedig összesen 648 millliárd forint bevétel származott. 

Az agrárszektorban a külkereskedelmi forgalom tavaly 12 százalákkal nőtt, a kivitel 5,8, a behozatal pedig 3,7 milliárd euróra növekedett. A négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások száma 2.676 volt, ebből 80 százalék mikrovállalkozás, ez az arány két éve változatlan.

2,1 milliárd eurós külkereskedelmi aktívum 9 százalékkal haladja meg a 2009. évit. Az agrár-külkereskedelem szerkezete alig változott: az alapanyagok 74-ot, a késztermékek 19 százalékot tettek ki.

Tavaly a beruházások értéke folyó áron 90 milliárd forint volt, s a legtöbb beruházás a gyümölcsfeldolgozásban, a tejiparban és a takarmánygyártásban indult. Mivel 2000 óta folyamatos a külföldi tőkekivonás az élelmiszeriparból, így a külföldi tőke aránya összesen 1 százalékkal emelkedett - számol be a hvg.hu.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu