Megugrott a búza ára, drágulhat a hús is!

agrarszektor.hu
Megugrott a búza ára, amint kiderült, hogy Kína, a legnagyobb fogyasztó 116 ezer tonnát vett az Egyesült Államoktól a március 17-ével végződő héten - írják a Quaestor elemzői. Ilyen nagy heti keresletre 2005 júliusa óta nem volt példa a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legfontosabb kínai gabonatermő területeket aszály fenyegeti, így a belföldi gabonapiac szűkössé válhat. A kínai kormány becslése szerint 30 százalékkal nőhet idén a búzaimport. Ha Kínában gond lesz a gabonaterméssel az elsősorban a búzatermés alakulása jelzi előre. A májusi szállítású határidős búza árfolyama elérte a 7,44 dollárt, 0,6 százalékkal drágult - tájékoztat az OrientPress Hírügynökség. Kína éveken át mindig megtermelte azt a búzamennyiséget, amennyi számára szükséges, de 2010-ben 5 év után először importőrré vált, s azóta egyre nő az importigénye.

Emelkedik a hús ára

Az élőmarha és a sertés árfolyamát nemcsak az támogatja, hogy Texasban aszály pusztít és Ausztráliában sincs megfelelő mennyiségű csapadék, hanem az is, hogy a japán természeti katasztrófa nyomán megnőtt a japán importigény a különböző hústermékekre. A radioaktív szennyeződés a japán halfogyasztásra nézve eleve kedvezőtlen, s mivel a japánok nagy mennyiségű proteint fogyasztanak, ezért növelni kellett a húsimportot.

Japán a világ legnagyobb halimportőre, s évente kb. 9 millió tonna tengeri élőlényt fogyasztanak, amellyel a második legnagyobb fogyasztók Kína után. Az amerikai sertésexportnak kedvez a megnövekedett japán húsimport igény.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02