Merre tovább gabonaárak?!

Merre tovább gabonaárak?!

Takarék Agrár24
A gabonaárak hetek óta tartó erőteljes emelkedése után, az elmúlt héten - 49. - erőteljes korrekció következett be. Ha már korrekcióról beszélünk, nem mehetünk el Ausztrália korrigált terméseredményei és Kanada idei szezonra becsült terméskilátásai mellett, melyek rendesen megmozgatták a komoly felszállóágban lévő búzaárakat. Tehát azt valószínűsítjük, hogy jelenleg is nagyon erős a spekulatív a "fiktív" kilátások alapján történő árképzés a rendelkezésreállás helyett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez látszott a 2020. december 8-i kereskedési napon is, melyben az európai jegyzések nem követték le a tengerentúliakat, így Európában a búza és a kukorica jegyzések drágultak, ami valószínűleg az európai termésmennyiségekkel, tehát a helyi rendelkezésreállásal is magyarázható.

Forrás: IGC, USDA, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A 49. heti gyengülésben - búza ára tonnánként cca. 10 euróval, a kukorica ára pedig tonnánként csaknem 9 euróval csökkent - szakértők Kína elemaradó vásárlási étvágyát sejtik. Várakozások szerint, továbbra is gyengülés várható a kukorica és szójabab piacán, hacsak nem következik be drámai változás a dél-amerikai időjárásban egy újabb szárazabb időszakkal. Ugyanakkor a kereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) 2020.12.10-én esedékes havi világpiaci kereslet-kínálati jelentésére is reagálnak. A búza határidős árait továbbra is erősen nyomják az ausztrál és kanadai előrejelzések. A jelenlegi járványhelyzet és a Kínával folytatott kereskedelmi háború is komoly kockázatokat hordoz még magában, ami még jelentős hatással lehet az árfolyamokra.

Összességében megtorpanni látszik az eddigi áremelkedés, a lendülete mindenképp, erről ír Bidló Gábor is december 7-i írásában, amelyből az alábbi részt emelnénk ki a hazai piac sajátosságai vonatkozásában:

"A hazai piacon a szezonok közötti átmenő készletek alacsony szintje, erőteljes új-termés iránti keresletet okozott, ami az árakat is jócskán megemelte, ugyanakkor ezt a hazai kereslet és a készletek közötti eltérés fűtötte leginkább. Mindazonáltal az exporton elérhető árszintek csökkenése, vagy a logisztikai korlátok következtében kialakuló szállítási csúszások miatt a csökkenő árak a belső piacon is érvényesülni fognak. Így nem zárható ki, hogy a jelenleg le nem kötött búza és kukorica tételeket a következő évben már csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni." (forrás linkje)

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31