2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Agrárpénzek

Szokatlanul régóta emelkednek az élelmiszerárak

Megközelítette a 2008-as élelmiszerválság idején elért történelmi csúcsot az élelmiszerárak ára az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint.
 
 

A FAO szerdán megjelent adatai szerint a globális élelmiszerár-index 205,44 pontra szökött fel novemberben, az októberi 198,1 pontról. A mutató egy hónap alatt 3,5 százalékkal, 28 havi csúcsra emelkedett, és mindössze 8 ponttal marad el a 2008 júniusában beállított történelmi rekordtól.


A legnagyobb mértékben az egy évvel ezelőtti szinthez képest a szemestermények és a növényi olajok drágultak, de a cukor ára is jelentősen emelkedett, főként a rossz időjárás miatt.

Az index már ötödik hónapja emelkedik, szemben a korábbi évek tapasztalataival, amikor 1-2 hónapra közelítették meg a csúcsokat az árak. A FAO elemzői szerint a megcsappant készletek miatt ráadásul egészen a jövő nyár végéig magas árakra kell számítani.


A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén, búzából például a FAO számításai szerint a globális tartalék 181 millió tonnára csökkenhet az év végére, ami 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben