2019. június 25. kedd Vilmos

Hírek - Agrárpénzek

Szőlő aranyszínű sárgasága: már egy kicsit nagyobb területen

A Nébih vizsgálatai alapján egy kicsivel nőtt csak a szőlő aranyszínű sárgaságával érintett terület. Az új eseteket a korábbi pufferzónán belül detektálták. A betegség nem gyógyítható, megelőzését viszont támogatják.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazmás betegség 2013-ben jelent meg először Magyarországon, Zala megyében. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegséget csak meglőzni lehet, méghozzá fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) irtásával. Ehhez a termelők állami támogatást is kapnak, melynek mértéke a növényvédőszer vételárának 75 százaléka, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás ellenértékének 75 százaléka, de szőlőültetvény-hektáronként legfeljebb 12 000 forint.

Amerikai szőlőkabóca (Forrás: www.wired.com)

A Nébih szakmai irányításával idén is folyamatos felderítést végeznek az aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée) jelenlétének felmérésére. A betegség szőlőből történő laboratóriumi kimutatására a késő nyári-őszi időszak a legmegfelelőbb, mert ilyenkor a legnagyobb a kórokozó koncentrációja a levelekben. Az idei vizsgálatok eredményeként a Nébih referencia-laboratóriuma Zala megyei és a Pécsi borvidékről begyűjtött levélmintákból mutatott ki fertőzést. Az újabb beteg tőkék a korábbi években azonosított fertőzött területek pufferzónájában találhatók.

Az illetékes megyei kormányhivatalok a betegség felszámolására hatósági intézkedéseket rendelnek el, ideértve a növény-egészségügyi zárlat elrendelését a fertőzött tőkéktől számított 1 km-es körben, továbbá az összesen 4 km sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását.

A Nébih számít a szőlőtermesztők tudatos és aktív közreműködésére a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, hatósági bejelentésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben és az elhanyagolt ültetvények felszámolásában.

(Forrás: Nébih)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu