Történelmi jelentőségű megállapodást kötött egymással az Európai Unió és az Egyesült Államok az ökológiai termékek kereskedelméről

agrarszektor.hu
Nürnberg, 2012. február 15. - Az Európai Unió és az Egyesült Államok a mai napon bejelentette, hogy azok az ökológiai termékek, amelyek vagy Európában vagy az USA területén tanúsítvánnyal rendelkeznek, 2012. június 1-jétől biotermékként mindkét kontinensen forgalomba hozhatók. A világ két bionagyhatalma között született megállapodás hivatott szilárd alapot biztosítani az ökológiai termelés kiteljesedéséhez: célja, hogy globális szinten szolgálja az egyre növekvő ökológiai ipar javát, miközben munkahelyeket és üzleti lehetőségeket is teremt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Államok és az EU ökológiai ágazatának együttes értékét hozzávetőlegesen 40 milliárd EUR-ra becsülik, és ez az összeg évről évre emelkedik.

A partnerség létrehozásáról szóló hivatalos levelek aláírására 2012. február 15-én került sor a németországi Nürnbergben. A dokumentumokat Dacian Cioloº, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa, Kathleen Merrigan amerikai mezőgazdasági miniszterhelyettes és Isi Siddiqui nagykövet, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője és mezőgazdasági főtárgyalója látta el kézjegyével. Az ünnepélyes alkalomra a BioFach World Organic Fair keretében került sor, amely a világ legnagyobb biotermék-kiállítása és -vására.

"A megállapodás létrejötte több szempontból is kedvező: egyrészt megkönnyíti a biogazdák és az élelmiszergyártók számára a piacra lépést, legyen szó akár az USA, akár az EU piacairól, továbbá csökkenti a rájuk rótt adminisztratív terheket és költségeket, ami jótékony hatással van az ágazat versenyképességére. Javítja továbbá az ökológiai termékekre vonatkozó szabványok átláthatóságát, nagyobb elismerést szerez az egész ágazatnak, és a partnerségnek köszönhetően egyre több fogyasztó fordul majd bizalommal a bioélelmiszerek és biotermékek felé" - fogalmazott Dacian Cioloº, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa. "A megállapodás jelentős lépésnek számít az EU és az USA mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatait illetően, és új szintre emeli a két térség közötti együttműködést."

"A partnerség új piaci lehetőségek széles skáláját kínálja a gazdák és a vállalatok számára az Atlanti-óceán mindkét partján." - mondta el Kathleen Merrigan, az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszterhelyettese. "A megállapodás aláírása az amerikai gazdaság és Obama elnök foglalkoztatási stratégiájának szempontjából is igen örvendetes esemény: új piacokhoz juttatja az amerikai biogazdákat, további távlatokat nyit a kisvállalkozások előtt, valamint az ökológiai termékek csomagolása, szállítása és piacra juttatása révén biztos munkahelyeket teremt."

"Bilaterális kereskedelmi kapcsolataink megerősítésének fontos állomása a mai nap." - tette hozzá Isi Siddiqui nagykövet. "Meggyőződésem, hogy a most megszületett partnerség elősegíti és fellendíti az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti mezőgazdasági kereskedelmet - mindkét kontinensen új munkahelyeket hozva létre e fontos ágazatban".

Eddig a termékeiket Amerikában és Európában is értékesíteni kívánó termelők és vállalatok számára nem volt más lehetőség, mint két különböző szabványnak megfelelő tanúsítványokat beszerezni, ami természetes kétszeres eljárási, vizsgálati és adminisztrációs költségeket jelentett. A megállapodás a kereskedelem útjában álló jelentős akadályokat számol fel, amelyek elsősorban az ökogazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozások számára bizonyultak leküzdhetetlennek. A partnerség követelményeinek megfelelő összes terméket tanúsítvánnyal rendelkező biotermékként (hús, gabonaféle vagy bor) lehet címkézni és forgalomra hozni.

A mai nap mérföldkőnek számító bejelentését mindkét fél részéről alapos helyszíni ellenőrzések készítették elő annak érdekében, hogy programjaik rendelkezései, a minőségellenőrzési intézkedések, a tanúsítási követelmények és a címkézési gyakorlatok biztosan összhangban legyenek egymással.

Az USA és az Európai Unió által alkalmazott ökoszabványok apróbb eltéréseinek ellenére mindkét fél megállapította, hogy programjaik - az antibiotikumok használatára vonatkozó tilalomtól eltekintve - egyenértékűnek tekinthetők. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előírásai tiltják az antibiotikumok használatát, kivéve, ha azok az almát és körtét termő gyümölcsösökben felbukkanó invazív bakteriális fertőzésekkel (tűzelhalás) szemben hívják segítségül. Az ökológiai termelésre vonatkozó uniós rendelkezések kizárólag a fertőzött állatok kezelése során engedélyezik az antibiotikumokat. A megállapodás keretében forgalomba hozott termékek esetében a tanúsítványt kiadó szerveknek igazolniuk kell, hogy antibiotikumok használatára semmilyen okból nem került sor.

A szállítás során továbbá valamennyi terméket ökológiai termékek exportbizonyítványával kell ellátni, amelyen fel lesz tüntetve az adott termék származásának helye és a tanúsítványt kiadó szervezet neve. Ez a bizonyítvány igazolja, hogy a termelés során semmilyen tiltott anyagot vagy eljárást nem alkalmaztak és betartották a partnerség követelményeit, valamint lehetővé teszi a forgalomba hozott termékek nyomon követését is.

Az aláíró felek biztosítják, hogy valamennyi forgalomba hozott biotermék megfelel a megállapodás előírásainak, és azok teljes ökológiai értékét az előállítástól a piacra juttatásig megőrzik. Kulcsfontosságú felügyeleti szerepet kap az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága, valamint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) a biogazdálkodást felügyelő nemzeti ökológiai programja.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is rendszeres megbeszéléseket fog tartani, és a partnerség követelményeinek betartását ellenőrizendő, meghatározott időközönként felülvizsgálják egymás programjait. Az ökológiai termelés népszerűsítése és olyan fontos kérdések, mint például az állatjólét kezelése érdekében az USA és az EU új együttműködési kezdeményezéseket fog kidolgozni. A két program keretében folyamatos jelleggel osztják meg egymással a különböző műszaki információkat és a bevált módszereket, ennek célja még erősebbé tenni az ökológiai növénytermesztés és állattenyésztés termelési rendszereinek integritását.

A megállapodás egyelőre csak az Egyesült Államok vagy az Európai Unió területéről kivitt és ott tanúsítvánnyal rendelkező termékekre vonatkozik.

 

(Európai Bizottság - Sajtóközlemény)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13